Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Procházka predstavil programové ciele politickej strany Sieť

Tlačová konferencia, na ktorej poslanec NR SR Radoslav Procházka predstavuje svoju stranu Sieť. FOTO TASR/Milan Kapusta

Nová strana chce byť protiváhou voči politike vládnuceho Smeru-SD.

Prešov 26. apríla (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka (nezaradený) predstavil dnes v Prešove logo, základné programové ciele a názov novej politickej strany - Sieť, ktorú sa chystá založiť. Odštartoval tam zároveň spolu so svojimi sympatizantmi zber podpisov potrebných na jej registráciu.

Názov strany vysvetlil Procházka z troch rôznych pohľadov. "Sieť ako spoločenstvo odhodlaných a šikovných ľudí zo všetkých kútov Slovenska, ktorí vlastným aktívnym úsilím chcú týmto regiónom vrátiť ich podporu pozornosťou k ich potrebám a napĺňaním týchto potrieb. Ide teda o Sieť ako pevné spoločenstvo."

V ďalšom význame odráža spomínaný názov vnútorné usporiadanie nového politického projektu. "Budeme fungovať na 28 miestnych centrách, ktoré budú sídliť v 12 najväčších mestách plus v 16 prirodzených slovenských regiónoch. V treťom význame ide aj o takú metaforu nášho chápania štátu, ktorý by nemal pôsobiť ako dusivé ťažké súkno, pod ktorým sa nedá hýbať, ale ako sieť pomoci a ochrany tým, ktorí sa ocitnú v núdzi," vysvetlil Procházka.



Predstavenie Siete v metropole Šariša v tejto súvislosti nebolo náhodné. "Sieť má byť aj útočiskom pre tých, ktorí to potrebujú. Rozhodli sme sa preto symbolicky podporiť finančnou pomocou projekt bezpečného domova pre ženy záujmového združenia My mamy. Poskytuje útočisko ženám, ktoré sú týrané, ktoré sa stretávajú s násilím," informovala členka prípravného výboru Siete Katarína Cséfalvayová. "Prišli sme ale do Prešova aj preto, aby sme prejavili úctu, rešpekt tomuto regiónu, ktorý je často zo strany centra zanedbávaný," zdôraznil Procházka.

Neviem, kto dnes predstavuje klasickú pravicovú stranu, odpovedal na otázku, či bude Sieť typickou pravicovou stranou. Jej sympatizanti sa podľa jeho slov zhodujú na tom, že štát je živé spoločenstvo, jeho príslušníci majú voči sebe práva a povinnosti. "Presadzujeme jednoduchý a funkčný štát, ktorý nehovorí ľuďom, ako majú žiť. Nedusí ich, nešikanuje, dáva im priestor. Zadefinujte si to, ako uznáte za vhodné, ale my sme pravý stred," zdôraznil Procházka.

Nová strana chce byť protiváhou voči politike vládnuceho Smeru-SD. "To však neznamená, že s niekým ideme bojovať. My sme tu za niečo - aby tu doma bolo lepšie," uzavrel Procházka. Sieť sa chce podľa jeho slov uchádzať o hlasy voličov najbližšie pri tohtoročných komunálnych voľbách.

R. Procházka predstavil programové ciele politickej strany Sieť




Novovytvorená Sieť podporí týrané ženy zo združenia My mamy