Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Procházka by nemal podľa Matoviča kandidovať na prezidenta SR

Radoslav Procházka Foto: TASR

Zabojovať o Prezidentský palác chce okrem Kisku aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský.

Bratislava 25. februára (TASR) - Politici by už mali dať funkcii prezidenta SR pokoj. Tvrdí to líder OĽaNO Igor Matovič. O post by sa teda podľa neho nemal uchádzať ani Radoslav Procházka, ktorého viacerí politici považujú za dobrého prípadného kandidáta. Procházka kandidatúru ešte neohlásil, povedal len, že je pripravený kandidovať. Nechce však byť občiansky, ale politický kandidát.

"Žiadny politik by nemal kandidovať. Dozrel čas na Slovensku, aby sme zobrali funkciu prezidenta politickým stranám a nechali ju občianskemu kandidátovi," povedal pre TASR Matovič. Na konci decembra sa pochvalne vyjadroval o podnikateľovi a zakladateľovi Dobrého anjela Andrejovi Kiskovi. "Neviem, či by bol dobrým prezidentom, ale je dobrý prezidentský kandidát a dúfam, že vo voľbách bude aspoň desať rovnako dobrých, keď nie lepších kandidátov," uviedol vtedy Matovič.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce okrem Kisku aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. V KDH uvažujú aj o predsedovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD).