Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. PROCHÁZKA: Zastrešenie pravice pod jedno velenie je reálny cieľ

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda #Siete je presvedčený, že existujú všetky dôvody na svete pre to, aby sa stredopravá scéna pokúsila o nastolenie rovnováhy už teraz.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Zastrešenie pravice pod jeden väčší blok je do polovice nového volebného obdobia reálne. V bilančnom rozhovore pre TASR to povedal predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka, ktorý sa chce o takýto krok pokúsiť.

"Budeme si pýtať mandát na to, aby sme v priebehu prvej polovice nového volebného obdobia sústredili politikov s autentickým záujmom o ochranu strednej vrstvy pod jednu strechu a jedno velenie. V závislosti od mandátu chceme po voľbách ponúknuť tým, o ktorých si myslíme, že by boli pripravení podieľať sa na programe ochrany a rozvoja strednej vrstvy, účasť vo veľkom poslaneckom klube s perspektívou zlučovacieho snemu do polovice volebného obdobia a s perspektívou jednej pevnej súdržnej sily kandidujúcej na strane strednej vrstvy v roku 2020," povedal Procházka. Je totiž presvedčený, že alternatívou voči dominantnému Smeru-SD nie je jedna 15-percentná a tri sedempercentné strany, ale strana, ktorá má prinajmenšom takú silu, akú má dnes Smer-SD.

Na margo ambícií šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára dohodnúť sa so #Sieťou a KDH na spolupráci už pred marcovými voľbami Procházka poznamenal, že malo ísť len o predvolebnú dohodu na december, január a február. "A v tom sme nevideli reálny osoh pre ľudí, ktorých chceme zastupovať. Ten vidíme v dohode, ktorá im dá nádej na plnohodnotné, pevné a súdržné zastúpenie. To posunie hru od motkania sa pri stene narýchlo vytvorenými minikoalíciami k reálnej hre, kde budeme schopní vrátiť do slovenskej politiky základnú rovnováhu," povedal šéf #Siete. Je totiž presvedčený, že existujú všetky dôvody na svete pre to, aby sa stredopravá scéna pokúsila o nastolenie rovnováhy už teraz.

Procházka preto verí, že ľudia vycítia ducha čias a potrebu toho, čo si doba vyžaduje. "Spolieham sa na ľudí, že si vyberú možnosť, ktorá povedie k defragmentácii pravého stredu. Možnosť, ktorá postupne povedie k vzniku pevnej súdržnej sily, ktorá bude stáť na ich strane," podotkol.

Predseda #Siete aj preto nesúhlasí s videním premiéra Roberta Fica (Smer-SD), podľa ktorého po voľbách vznikne buď dvojkoalícia so Smerom-SD, alebo pravicový zlepenec. "Mýli sa. Tak, ako sa mýlil pred prezidentskými voľbami, krajskými voľbami, Smer-SD nevyhral ani komunálne voľby, lebo tam dominovali nezávislí. Premiér vynechal všetky možné scenáre. My dnes nevieme, či v parlamente budú štyri strany a s akou silou, alebo osem strán a s akou silou. Špekulovať tri mesiace pred voľbami, že sú len dva scenáre, je manipulatívne a neúctivé voči ľuďom. Toto podsúvanie, že buď 'roztrhanec' alebo Smer-SD s tým, koho si vyberie, toto odmietam," tvrdí Procházka.

Podľa jeho slov do 5. marca majú všetky karty v rukách ľudia. "Ja verím v ich schopnosť v kľúčových momentoch národného vývoja urobiť dôležité rozhodnutie a posunúť túto krajinu dopredu," dodal.