Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Roman Brecely: Profil ministra dopravy

Na snímke vľavo minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely si preberá menovací dekrét z rúk prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Brecely je nominant strany #Sieť.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 5. marca 2016 a v ktorých zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 28,28 percenta hlasov oprávnených voličov (49 poslaneckých kresiel), prezident SR Andrej Kiska 9. marca poveril Roberta Fica zostavením novej slovenskej vlády. Spolu so Slovenskou národnou stranou (SNS), stranami Most-Híd a #Sieť podpísali dohodu o spoločnej koalícii pri vytvorení vlády SR. Prezident Andrej Kiska na základe návrhu Roberta Fica vymenoval jej členov.

TASR prináša prehľad členov vládneho kabinetu Roberta Fica a ich profily.

ROMAN BRECELY (nominant strany #Sieť) – člen vlády SR a minister dopravy SR

Roman Brecely sa narodil 26. júla 1966 v Zálesí. Vyštudoval fakultu technológie na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite (STU) v Trnave a skončil City University, Seattle, Washington v USA, v špecializácii marketing a ekonomika. Počas rokov 1991-1993 pôsobil ako manažér nákupu, neskôr manažér marketingu v Slovnafte, medzi rokmi 1994 a 1996 bol zamestnaný v reklamnej agentúre DORLAND/B.M.A., do ktorej vo februári 1996 majetkovo vstúpil Ivan Kmotrík (firma sa dnes volá Euro Artmedia). Funkciu riaditeľa marketingu a konateľa spoločnosti Hilti zastával v rokoch 1996 až 1998. V rokoch 1998 až 2008 bol riaditeľom a podpredsedom predstavenstva spoločnosti Smurfit Kappa Obaly Štúrovo. Vo funkcii generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Grotto a.s bol v roku 2009. Roky zastával posty na významných manažérskych pozíciách nadnárodných spoločností v priemysle a energetike na Slovensku a v Českej republike (ČR). V  rokoch 2009 až 2014 bol v spoločnosti ČEZ a.s. zodpovedný za riadenie investičných procesov a vecné riadenie dcérskych spoločností vrátane ČEZ Bohunice, Jadrová energetická spoločnosť Slovensko (JESS) a iné. V súčasnosti je vedúcim stálej pracovnej skupiny pre energetiku za stranu #Sieť a do NR SR kandidoval za túto stranu.