Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Profil PETRA PELLEGRINIHO, ktorý je kandidátom na predsedu parlamentu

Na snímke Peter Pellegrini Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok (25.11.) popoludní.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Novým predsedom Národnej rady SR sa má stať súčasný minister školstva a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Po dnešnom rokovaní predsedníctva vládnej strany to oznámil šéf Smeru-SD a premiér Robert Fico. Pellegrini nahradí Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý sa postu druhého najvyššieho ústavného činiteľa vzdal.

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok (25.11.) popoludní. Smeru-SD budú aj pri nesúhlasnom postoji opozície stačiť hlasy vlastných členov snemovne.

Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča (Smer-SD). Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

"Peter Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícii politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Je pri Smere-SD od začiatku, prešiel rôznymi stupňami," povedal Fico. Zároveň uviedol, že Pellegrini podá ako minister demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku v utorok dopoludnia a jeho nástupcom vo vláde sa stane súčasný štátny tajomník rezortu školstva Juraj Draxler. "Peter Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Chceme zachovať kontinuitu, aby naďalej školská agenda bola v centre pozornosti Smeru-SD a vlády," vysvetlil Fico.

Číž kandiduje na post podpredsedu NR SR

Predsedníctvo Smeru-SD dnes zároveň rozhodlo, že na post podpredsedu Národnej rady SR, ktorý sa uvoľnil po abdikácii Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), bude v utorok kandidovať poslanec Miroslav Číž (Smer-SD). Ten v minulosti už túto pozíciu zastával.

Pavol Paška oznámil rezignáciu z funkcie predsedu parlamentu aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu. Narážal tým na protest, ktorý pred jeho domom pre kauzu piešťanského CT zorganizovali niektorí opoziční poslanci. Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

Na poste ministra školstva má Pellegriniho nahradiť dnešný štátny tajomník Juraj Draxler, jeho profil nájdete v tejto správe.


TASR prináša profil Petra Pellegriniho.

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB) – odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

V období od roku 1998 do roku 2002 bol samostatne činnou osobou. V rokoch 2002-2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR. V roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národnej rady NR SR a v období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku NR SR, ktorého bol členom. Zároveň bol členom Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

Nomináciu Petra Pellegriniho na kandidáta za predsedu NS SR oznámil predseda Smer-SD a premiér Robert Fico, prečítajte si o tom tento článok na portáli Teraz.sk.


Poslancom Národnej rady SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil ako člen v parlamentom Výbore pre financie a rozpočet a člen Výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Do tretice bol zvolený za člena slovenského parlamentu aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR. Tento post zastával do roku 2014.

Prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu ministra Dušana Čaploviča a do funkcie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zároveň vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Peter Pellegrini je podpredsedom strany Smer-SD a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji.