Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Progresívne Slovensko navrhuje zavedenie tzv. klimatického šeku

Martin Hojsík, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ako upozornil europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka, keďže pôjde o peniaze z výnosov z EU ETS a nie priamo zo štátneho rozpočtu, tento návrh nezvýši deficit a bude rozpočtovo vyrovnaný.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko navrhuje zavedenie tzv. klimatického šeku, opatrenia na boj proti energetickej chudobe a uľahčenie ekonomickej situácie ľudí ovplyvnených nárastom cien energií. Prechod na bezuhlíkovú ekonomiku musí byť podľa PS spravodlivý, bežným ľuďom chce v prechodnom období finančne pomôcť. Do parlamentu plánujú návrh predložiť na budúci rok. TASR o tom informoval Ľuboš Konečný z PS.

"Dôležitá je hlavne jednoduchosť nášho návrhu. V pravidelných časových intervaloch (napríklad mesačne alebo ročne) štát pošle rovnakú sumu každému obyvateľovi a každej obyvateľke Slovenska bez ohľadu na vek. Mediánová suma za obdobie rokov 2021 až 2030 je 127 eur za rok na hlavu. To v prepočte znamená v priemere 508 eur pre bežnú štvorčlennú rodinu za rok,” priblížil europoslanec PS Martin Hojsík.

Financie na pokrytie klimatického šeku podľa návrhu Progresívneho Slovenska prídu z výnosov z Európskeho systému obchodovania s emisiami (EU ETS), ktoré sú na Slovensku od roku 2015 príjmom Environmentálneho fondu.

"V rokoch 2021 až 2030 sa celkový príjem z predaja emisných povoleniek pre Slovensko odhaduje na 12,4 miliardy eur. Keďže sa životné náklady ľudí v dôsledku tohto spoplatnenia uhlíka do istej miery zvýšia, je dôležité, aby za to dostali niečo naspäť," vysvetlil Hojsík. Poukázal na štúdiu o uhlíkovej dividende na Slovensku think-tanku Asociace pro mezinárodní otázky, ktorá navrhuje rozdeliť minimálne 40 percent výnosov z aukcií medzi obyvateľov SR.

Ako upozornil europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka, keďže pôjde o peniaze z výnosov z EU ETS a nie priamo zo štátneho rozpočtu, tento návrh nezvýši deficit a bude rozpočtovo vyrovnaný.

PS by chcelo návrh predložiť v parlamente v prvej polovici budúceho roka. Tomuto kroku by mali predchádzať okrúhle stoly s odborníkmi na ekonómiu a ekológiu, doplnil pre TASR Konečný. Hnutie chce tiež osloviť politické strany z vládnej koalície a na poslaneckých kluboch im návrh predstaviť a získať preň podporu. Zašlú ho tiež vládnym predstaviteľom. "V europarlamente Martin Hojsík postupne predstavuje návrh aj kolegom a kolegyniam z liberálnej frakcie Renew Europe, ktorí už o návrh prejavili záujem," dodal.