Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Projekt Európske hlavné mesto kultúry bude mať v SR právny rámec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z návrhu zákona o Európskom hlavnom meste kultúry, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili.

Bratislava 16. mája (TASR) - Projekt Európske hlavné mesto kultúry bude mať na Slovensku právny rámec. Upraví sa aj spôsob financovania projektu. Vyplýva to z návrhu zákona o Európskom hlavnom meste kultúry, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili.

"Skúsenosti minulých období ukázali, že na úspešnú realizáciu projektu je nevyhnutné pripraviť adekvátny právny rámec, ktorý by umožňoval efektívne napĺňanie programových aktivít v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky a požiadavkami vyplývajúcimi z podmienok stanovených Európskou komisiou," skonštatovali predkladatelia.

Vykonávateľom projektu bude môcť byť mesto, ktoré je držiteľom titulu Európske hlavné mesto kultúry, alebo právnická osoba zriadená alebo založená mestom. Projekt má byť financovaný z príspevku zo štátneho rozpočtu, z príspevku z rozpočtu orgánov územnej samosprávy, z finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, z darov alebo iných príjmov. Schválením pozmeňujúceho návrhu sa tiež upravujú podmienky, za akých sa má štát v tejto súvislosti zapojiť do podpory regionálnych a lokálnych médií prostredníctvom svojho dotačného systému.