Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Projekt Hrobu neznámeho vojaka je pripravený na vyhlásenie súťaže

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Návrh na vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka schválila vláda vlani v apríli. Podľa Ministerstva obrany SR, ktoré návrh predložilo, má byť symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska.

Bratislava 25. júla (TASR) - Projekt Hrobu neznámeho vojaka je pripravený na vyhlásenie architektonickej súťaže. Bratislavský magistrát sa však vzhľadom na zmenu vlád a pandémie nového koronavírusu obrátil na úrad vlády, aby si potvrdil záujem o realizáciu. "Aktuálne čakáme na ich odpoveď," uviedla pre TASR hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Úrad vlády (ÚV) SR v reakcii pre TASR priblížil, že na základe aprílového uznesenia vlády bol minister financií v novembri požiadaný o uvoľnenie finančných prostriedkov z rezervy vlády SR hlavnému mestu SR Bratislava. "Uznesenie vlády SR nebolo zrušené ani inak modifikované, takže by nemalo nič brániť tomu, aby magistrát vyhlásil výtvarnú súťaž na stvárnenie Hrobu neznámeho vojaka. Úlohy zo strany úradu vlády a ministerstva financií boli naplnené," skonštatoval tlačový a informačný odbor úradu.

Návrh na vybudovanie Hrobu neznámeho vojaka schválila vláda vlani v apríli. Podľa Ministerstva obrany SR, ktoré návrh predložilo, má byť symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska. Protokolárne miesto má byť zriadené v parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste.

Vybudovanie pietneho miesta bude financované z rezervy vlády SR, na tento zámer vyčlenila 820.000 eur. Vo výslednej podobe má byť súčasťou hrobu jeden z hlavných symbolov vojenskej symboliky SR - vztýčený blatnický meč, teda meč karolínskeho typu z prvej polovice deviateho storočia, ktorý patril slovanskému veľmožovi z Turčianskej Blatnice.