Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Projekt na podporu odídencov z Ukrajiny pomôže potrebám škôl

Na snímke žiaci v triede počas prestávky na 1. stupni vo štvrtok 5. mája 2022. Foto: TASR - František Iván

Projekt vzniká na základe spolupráce Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM) s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Informuje o tom NIVAM na svojom webe.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Aktivity projektu Podpora odídencov z Ukrajiny vo vzdelávaní pomôžu adresne reagovať na potreby škôl priamo v regiónoch. Projekt vzniká na základe spolupráce Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM) s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Informuje o tom NIVAM na svojom webe.

Cieľom bude aktívna pomoc a metodická podpora pri začleňovaní detí a žiakov z Ukrajiny do slovenského vzdelávacieho systému a zvyšovanie kvality vzdelávania už integrovaných detí a žiakov. Okrem toho sa aktivity zamerajú aj na jazykovú podporu pre ukrajinských pedagogických zamestnancov, ktorá im pomôže pri získavaní uplatnenia v školstve.

Na základe údajov ešte z mája sa v slovenských školách vzdelávalo 9732 detí a žiakov z Ukrajiny. UNICEF v tejto súvislosti oslovil na Slovensku viacero inštitúcií, medzi nimi aj NIVAM, ktorý má vo svojej pôsobnosti aj problematiku inklúzie a národnostných menšín.

"K hlavným oblastiam pripravovanej podpory projektu patria napríklad priame poradenstvo a podpora škôl v jednotlivých regiónoch, profesijný rozvoj vzdelávacích inštitúcií, učiteľov a riaditeľov so zameraním na integráciu ukrajinských detí a žiakov, jazykové kurzy slovenského jazyka a certifikáty pre ukrajinských učiteľov, tlač a distribúcia učebných materiálov na výučbu slovenčiny ako druhého jazyka pre deti a žiakov v školách," konkretizoval NIVAM. V súvislosti s projektom zverejnil NIVAM viaceré pracovné pozície, v rámci ktorých hľadá kolegov, ktorí majú záujem pomôcť a podporiť ľudí počas krízy a zároveň získať skúsenosti s medzinárodnou spoluprácou.

Bližšie informácie k voľným pracovným pozíciám sú zverejnené na webe NIVAM.