Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Projekt ochrany prírody získal európsky titul Najlepší z najlepších

Ilustračný záber. Foto: TASR/Ján Siman

Projekt ochrany dážďovníkov a netopierov v budovách na Slovensku realizovalo BROZ v rokoch 2012-2016 a obnovovalo v rámci neho hniezdne možnosti týchto druhov v mestskom prostredí.

Bratislava 26. mája (TASR) – Projekt Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenie (BROZ) na ochranu dážďovníkov a netopierov v budovách na Slovensku sa môže popýšiť prestížnym ocenením Európskej komisie (EK). V kategórii programu LIFE+ Príroda a Biodiverzita získal titul "Najlepší z najlepších".

"Ocenenie vnímame ako potvrdenie toho, že každodenné ochranárske úsilie v teréne, ale aj vzdelávacie aktivity pre verejnosť a komunikácia s kompetentnými orgánmi, majú veľký zmysel," uviedol pri tejto príležitosti predseda združenia BROZ Tomáš Kušík.

Projekt ochrany dážďovníkov a netopierov v budovách na Slovensku realizovalo BROZ v rokoch 2012-2016 a obnovovalo v rámci neho hniezdne možnosti týchto druhov v mestskom prostredí. Osadili spolu až 10.000 búdok pre dážďovníky a netopiere a zachovali až 15.000 pôvodných hniezdnych možností.

Do užšieho výberu spomedzi 420 ochranárskych projektov, uchádzajúcich sa v troch kategóriách o ocenenie programu LIFE+ sa dostali aj ďalšie dve aktivity BROZ, zamerané na ochranu prírody Podunajska a ochranu vzácnych motýľov v Bielych Karpatoch.