Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Projekt Ruženka - moderný prístup k environmentálnemu vzdelávaniu

Foto: OZ Zelené vzdelávanie

Projekt environmentálneho vzdelávania Ruženka pokračuje na základnej škole v Ružomberku.

Ružomberok 18. októbra (OTS) - Projekt je sa snaží interaktívnou formou deťom vysvetliť spojitosť medzi životným prostredím a každodenným životom. Na reálnych príkladoch je deťom tretích a štvrtých ročníkov priblížené ako môžu prispieť k ochrane životného prostredia a lepším životným podmienkam pre seba, zvieratká, rastliny a prírodu celkovo.

Garant projektu, OZ Zelené vzdelávanie sa snaží objektívne informovať o všetkých zdrojoch environmentálneho znečistenia v regióne Ružomberku (doprava, priemysel, domáce vykurovanie, odpady atď.) a ich vplyve na životné prostredie. Prostredníctvom ovečky Ruženky sa projekt snaží motivovať deti, a cez ne aj rodičov, aby sa aktívne, jednoduchými krokmi a zmenami vo vlastnom živote podieľali na ochrane životného prostredia.

Pilotná verzia projektu sa uskutočnila na základnej škole v Liptovskej Štiavnici v roku 2019. Po prestávke vynútenej pandémiou, vzdelávanie minulý rok pokračovalo na základnej škole Bystrická cesta. V kontexte učebných osnov bolo zamerané na žiakov/čky tretích ročníkov. Tento rok sa s projektom pokračuje pre nové triedy a tiež s nadstavbou pre štvrtákov a štvrtáčky, ktorí už absolvovali základy z jednotlivých tém.

Vzdelávanie je rozdelené do 4 tematických celkov. Každá téma je priblížená formou interaktívnej prednášky, za ktorou nasleduje praktická ukážka alebo exkurzia. Základnými okruhmi vzdelávania sú Voda, Ovzdušie, Odpady a Príroda. Každú z tém zastrešuje odborný garant. „Medzi prednáškou a exkurziou deti pracujú na projektoch týkajúcich sa danej oblasti - v škole so spolužiakmi, alebo doma s rodičmi. V rámci projektu bola spustená aj mobilná aplikácia, vďaka ktorej sa môžu rodičia dozvedieť, čo sa ich deti na projekte aktuálne učia alebo akej exkurzie sa zúčastňujú“, vysvetľuje líderka projektu.

Vzdelávanie sa realizuje v úzkej v spolupráci s triednymi učiteľkami. „Musím povedať, že u triednych učiteliek sme sa stretli s veľmi pozitívnou odozvou. Ich nadšenie aj výborná reakcia detí nás motivujú v projekte pokračovať“, uzatvára Drtilová.

Projekt je realizovaný vďaka podpore Zeleného vzdelávacieho fondu (Environmentálny fond) a spoločnostiam EKOS PLUS s.r.o. a Mondi SCP a.s., ktoré pomáhajú so zabezpečením odborných garantov a exkurziami.

Garant vzdelávania pre tematický okruh Voda, prof. Miloš Drtil (FCHPT STU BA) v projekte tiež vidí jednoznačný prínos. „Environmentálnou výchovou by si mali deti už od malička uvedomovať, že voda aj ďalšie zložky prírody nie sú samozrejmosťou, že je to dar a treba ich chrániť. Práve takýmito projektami je to deťom odkomunikované pútavým spôsobom, čím sa zvýši šanca na pochopenie.“, myslí si profesor Drtil.