Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Projekt SaveGREEN sa zameria na ekokoridory pre živočíchy v migrácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predmetom monitoringu sú druhy európskeho významu, ktoré sú chránené smernicou o biotopoch.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Nový projekt SaveGREEN sa chce zamerať na funkčnosť ekologických koridorov nie len pre šelmy, ale aj pre menších cicavcov, vodných a na vodu viazaných živočíchov a hmyz. Taktiež plánujú mapovať výskyt týchto zvierat. Tento projekt by mal v budúcnosti uľahčiť plánovanie výstavby rýchlostných ciest R2 a R7, ktoré by mali ísť cez územie Podpoľania a Novohradu. Informovala o tom hovorkyňa World Wide Found for Nature (WWF) Slovensko Andrea Settey Hajdúchová.

"Teraz sa sústredíme na sledovanie funkčnosti migračných trás a tiež opatrení, ktoré majú pomáhať živočíchom v migrácii. Rozširujeme monitoring zo šeliem i na ďalšie skupiny živočíchov," hovorí projektová manažérka Romana Uhrinová z World Wide Found for Nature (WWF) Slovensko.

Predmetom monitoringu sú druhy európskeho významu, ktoré sú chránené smernicou o biotopoch. Rozdeľovanie prírodných území na menšie ohrozuje stále viac živočíchov, preto sa projekt zameriava na viacero druhov, poukazuje Settey Hajdúchová. Pokračuje, že zánik prepojení medzi časťami prírodných území ohrozuje populácie živočíchov. Tento priebeh ohrozuje aj vodné ekosystémy.

Zmapovanie území s výskytom chránených druhov pomôže v ich ochrane v prípade nových projektových zámerov na výstavbu. Ideálne by pri výstavbe podľa Settey Hajdúchovej bolo, ak by sa neohrozili žiadne živočíchy, v opačnom prípade je potrebné navrhnúť zmierňujúce opatrenia.