Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Projekt TRIGLAV má posilniť boj proti hrozbám na ukrajinskej hranici

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Práve z dôvodu zvýšenej hrozby umocnenej blízkym vojnovým konfliktom realizujú slovenskí policajní špecialisti už druhý projekt v rámci grantov Európskeho hospodárskeho priestoru.

Vysoké Tatry 19. januára (TASR) - Problematika hrozieb vyplývajúcich zo zneužitia chemických, biologických, rádioaktívnych alebo jadrových (CBRN) materiálov je v súčasnosti stále aktuálnejším bezpečnostným problémom medzinárodného spoločenstva.

V rámci úvodnej konferencie projektu TRIGLAV, ktorá sa vo štvrtok skončila v Podbanskom vo Vysokých Tatrách, na to upozornil riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Mário Kern. Práve z dôvodu zvýšenej hrozby umocnenej blízkym vojnovým konfliktom realizujú slovenskí policajní špecialisti už druhý projekt v rámci grantov Európskeho hospodárskeho priestoru.

Cieľom je podľa Kerna zlepšiť spoločnú operačnú koncepciu pre prípad incidentu CBRN na hranici, vytvoriť vzdelávací a tréningový systém a zorganizovať aj veľké medzinárodné cvičenie. "Je dôležité v tomto smere vzdelávanie a výcvik, tiež nákup vybavenia a prostriedkov osobnej ochrany. Sme v úvodnej fáze projektu, budú nasledovať ďalšie aktivity, workshopy, chceme sa funkčnými systémami inšpirovať aj v iných krajinách," uviedol Kern s tým, že na projekt získali grant vo výške 2,5 milióna eur. Jednotlivé aktivity budú realizovať približne do jari budúceho roka ako na ukrajinskej, tak aj slovenskej strane schengenskej hranice, ale aj vo vnútrozemí oboch krajín.

"Projekt reaguje na problém, ktorý tu je, naposledy sme mali pred 12 rokmi prípad, kedy sa páchateľ snažil cez naše územie pašovať urán. V súčasnosti na Ukrajine došlo k strate kontroly nad prevážaním CBRN materiálov, ktoré sa dajú zneužiť. Dá sa očakávať oveľa vyšší tlak a záujem obchodovať s nimi, predávať ich teroristickým a zločineckým skupinám, pretože sú na ukrajinskom území oveľa dostupnejšie," objasnil Kern.

Partneri projektu sa budú zameriavať najmä na detekčnú schopnosť jednotlivých zložiek, aby dokázali identifikovať nebezpečné látky ako napríklad kobalt, rádium, nebezpečné chemikálie, kyanid, rôzne jedy, ale aj choroby prenosné na človeka či zvieratá. Projektovými partnermi sú Ministerstvo vnútra SR, Nórsky úrad radiačnej a jadrovej bezpečnosti a tiež Medzinárodné výskumné centrum pre zmierňovanie CBRN rizík, Štátna hraničná stráž a Bezpečnostná služba Ukrajiny. Okrem iného chcú vytvoriť efektívny vzdelávací a tréningový systém CBRN bezpečnosti a ochrany. To by malo podľa Kerna zlepšiť úroveň vedomostí a praktických zručností zamestnancov štátnych inštitúcií zodpovedných za boj proti nelegálnemu nakladaniu s CBRN materiálmi.