Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Projektová dokumentácia objektov obrany by nemusela byť sprístupňovaná

Na archívnej snímke rokovacia sála NR SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyplýva to z návrhu novely zákona o obrane SR a zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Bratislava 31. mája (TASR) - Z projektovej dokumentácie citlivých objektov obrany a jadrových zariadení by sa po novom mohli sprístupňovať iba časti, týkajúce sa vplyvov stavby na životné prostredie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obrane SR a zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Cieľom novely je podľa predkladateľov "ochrániť vysoko citlivé objekty obrany a jadrové zariadenia pred nežiadúcim únikom vysoko citlivých informácií o technických detailoch ich stavebno-technického vyhotovenia".

Výnimku na zverejňovanie z projektovej dokumentácie by mali mať iba informácie, týkajúce sa dosahov na životné prostredie. Naopak, sprístupňovať by sa viac nemali jej ostatné časti, vrátane výkresovej časti, ktorá obsahuje nákresy a popisy podlaží, hrúbky a materiály stien, vchody, východy, prechody, pozdĺžne, priečne rezy, usporiadanie miestností, presvetlenie, technické vybavenie a podobne.

"Sprístupnenie takýchto informácií zvyšuje potenciálne riziko ich zneužitia na zlovoľné aktivity, nijako neprispieva k využitiu práv občanov na informácie o životnom prostredí a často je pre správne orgány respektíve povinné osoby technicky nerealizovateľné," zdôvodnili predkladatelia.

Návrhom podľa svojich slov reagujú na množiace sa žiadosti rôznych osôb z radov verejnosti o prístup k takýmto dokumentom prostredníctvom účasti v rôznych povoľovacích konaniach ako aj mimo povoľovacích konaní voľne podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

V prípade schválenia by mal zákon nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.