Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal na súd návrh na schválenie dohody so Zoltánom A.

Na archívnej snímke uprostred obvinený Zoltán A. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zoltán A. je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Kušnírovú.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným Zoltánom A. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Prokurátor uzavrel dohodu so Zoltánom A. obvineným v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v piatok (18. 10.).

"Na ŠTS bol 21. októbra podaný návrh na schválenie dohody o vine a treste medzi prokurátorom ÚŠP a osobou Z. A., ktorá je obvinená v trestnej veci obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Návrh na dohodu o vine a treste napadol do senátu 1T v Pezinku, bol pridelený zákonnému sudcovi, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku," potvrdila pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Zoltán A. je obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Kušnírovú. ŠTS musí dohodu odobriť a uzavretie dohody medzi prokurátorom a obvineným potvrdila v piatok obhajkyňa Lívia Kňažiková. O výške trestu nie sú zatiaľ oficiálne informácie. V piatok obhajca poškodených Daniel Lipšic vysvetlil, že všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú. Priblížil však, že Zoltánovi A. znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová.

Zoltán A. bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zs. obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav M., ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Zs. ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian K., ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek. Zoltán A. sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval. Na podnikateľa Mariana K., ktorému koncom novembra končila väzba, v ktorej je za televízne zmenky a na Tomáša Sz., Miroslava M. a napokon Alenu Zs. podal prokurátor ÚŠP rovnako v pondelok obžalobu na ŠTS v Pezinku.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe. Zoltán A. sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).