Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na agropodnikateľa Petra K.

Ilustračné foto Foto: TASR

Obvinený agropodnikateľ mal odpad aplikovať formou rozstrekov do ním obhospodarovanej pôdy v katastri mesta Levoča.

Košice/Levoča 28. apríla (TASR) – Prokurátor Okresnej prokuratúry Spišská Nová Ves podal 9. apríla obžalobu na obvineného agropodnikateľa Petra K. za zločin neoprávneného nakladania s odpadmi a za prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová s tým, že zároveň bola obžaloba podaná aj na spoločnosť Tatra – Agrolev za prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Dôvodom pre takýto postup prokurátora boli skutočnosti zistené v prípravnom konaní, z ktorých vyplýva, že Peter K. odoberal látky deklarované ako certifikované hnojivá, tieto následne prepravoval do areálu spoločnosti Tatra - Agrolev v Levoči, ktorej je zároveň konateľom, hnojivá uskladňoval v skladovacích nádržiach a postupne ich zmiešaval s odpadom,“ uviedla Janová. Ako priblížila, do tejto zmesi hnojív a odpadu domiešaval ešte minimálne jednu látku, a to hnojovicu z vlastnej produkcie živočíšnej výroby, čím takto postupne vznikol nebezpečný odpad z organických chemických procesov.

Obvinený agropodnikateľ mal tento odpad aplikovať formou rozstrekov do ním obhospodarovanej pôdy v katastri mesta Levoča. Podľa slov Janovej bolo preukázané, že takáto aplikácia môže vo zvýšenej miere vyvolať nežiaduce zmeny fyzikálnych, chemických a biologických vlastností poľnohospodárskej pôdy a znamená reálne riziko environmentálneho narušenia produkčných a mimoprodukčných funkcií pôdy.

V prípade, ak sa súd stotožní s obžalobným návrhom prokurátora a uzná obvineného Petra K. vinným, hrozí mu trest odňatia slobody v trvaní troch až ôsmich rokov,“ podotkla Janová. Ako dodala, spoločnosti Tatra – Agrolev zase hrozí trest zrušenia právnickej osoby, eventuálne trest zákazu činnosti, respektíve iný trest uvedený v zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb.