Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na exšéfa SIS Vladimíra P. pre korupciu

Vladimír P., archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zoroslav K. chce podľa medializovaných informácií uzavrieť dohodu o vine a treste.

Bratislava 17. mája (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P. zo zločinu prijímania úplatku, zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Na sociálnej sieti o tom informoval ÚŠP.

Takýto postup je podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry (GP) SR Jany Tökölyovej v rozpore s Trestným poriadkom. Doteraz totiž generálny prokurátor SR nerozhodol o podanom návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorým Vladimír P. prostredníctvom svojich obhajcov vo februári napadol uznesenie o vznesení obvinenia.

"GP SR od začiatku marca 2022 viackrát písomne aj telefonicky žiadala predloženie spisového materiálu na účel rozhodnutia o podanom návrhu. Do dnešného dňa (17. 5.) spisový materiál predložený nebol, čím vzhľadom na informáciu, že bola vo veci podaná obžaloba, bolo znemožnené o podanom návrhu rozhodnúť," dodala hovorkyňa.

ÚŠP už skôr argumentoval, že podanie obžaloby pred rozhodnutím o návrhu podľa tohto paragrafu Trestného poriadku nepredstavuje procesnú chybu. Odvolával sa pritom na uznesenie Najvyššieho súdu (NS) SR v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K.

ŠTS eviduje podanú obžalobu. "Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," priblížila pre TASR hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Vladimíra P. stíhajú v súvislosti s kauzou SIS. Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste Generálna prokuratúra SR. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur. Zoroslav K. chce podľa medializovaných informácií uzavrieť dohodu o vine a treste.