Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prokurátor Remeta: Obvinený z nedeľnej nehody oľutoval svoj čin

Na snímke krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta počas tlačovej konferencie o stave vyšetrovania tragickej nehody na zástavke bratislavskej MHD Zochova v Bratislave 5. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

O väzbe pre obvineného bude sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava I rozhodovať vo štvrtok (6. 10.) od 16.00 h.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Obvinený Dušan D., ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu (2. 10.) tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, pri výsluchu oľutoval svoj čin. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta.

Detaily skutku prokurátor nechcel špecifikovať, keďže ešte neboli vypočutí všetci svedkovia.

O väzbe pre obvineného bude sudca pre prípravné konanie Okresného súdu (OS) Bratislava I rozhodovať vo štvrtok (6. 10.) od 16.00 h. "Pri rozhodovaní o väzbe ide o neverejné zasadnutie súdu," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.



Pri návrhu väzby z útekového dôvodu prokurátor podľa Remetu vychádzal z hrozby vysokého trestu. Návrh z preventívnych dôvodov sa dáva pri hrozbe pokračovania v trestnej činnosti, naznačil tiež prokurátor. Priblížil, že bezpečnosť obvineného je zabezpečená.



Doterajšie zistenia podľa Remetu preukázali nepriamy úmysel obvineného. Ako vysvetlil, obvinený sa uviedol do stavu určenej zníženej príčetnosti, respektíve nespôsobilosti viesť motorové vozidlo vplyvom alkoholu a následne nezvládol jazdu. "Navyše, pri kvalifikovanej skutkovej podstate stačí pri závažnom následku aj nedbanlivostné konanie," dodal.

Ako pripomenul prokurátor, v ďalšom konaní alebo na súde môže prísť k zmene právnej kvalifikácie. Skutok opísaný v uznesení o vznesení obvinenia podľa neho napĺňa znaky všetkých dosiaľ spomínaných trestných činoch, teda usmrtenia, ublíženia na zdraví, ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, respektíve všeobecného ohrozenia.



Tragická udalosť podľa Remetu prinúti k zamysleniu, či je súčasná právna úprava dostatočná. "Len prísnosť trestov nezaručí primeraný a spravodlivý trest. Je potrebné skôr sa venovať otázke možného zaisťovania motorových vozidiel, respektíve náhradnej hodnoty," myslí si. Ako doplnil, prokurátori majú na základe usmernenie Generálnej prokuratúry SR už teraz navrhovať sprísnené tresty, ako sú zákazy činnosti, tresty prepadnutia vozidiel aj primerané obmedzenia týkajúce sa liečby.



Dušan D. čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Obvinený pod vplyvom alkoholu šoféroval v nedeľu neskoro večer auto, ktoré narazilo v centre Bratislavy do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a niekoľko zranených.