Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na podnikateľa Miroslava V.

Ilustračné foto Foto: TASR

Podnikateľ je obvinený v rámci akcie Mýtnik III z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na podnikateľa Miroslava V. obvineného v rámci kauzy Mýtnik III. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Bednáriková, upozornil na to Denník N.

Vec bola pridelená zákonnému sudcovi ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. Ako ďalej uviedla hovorkyňa, obžaloba bola podaná za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

"Je mimoriadne znepokojujúce, že sme sa o podaní obžaloby dozvedeli z médií. Vzhľadom na zásadné porušenie práva na obhajobu orgánmi činnými v trestnom konaní je podanie obžaloby neakceptovateľné a hrubo nezákonné," reagoval na obžalobu advokát Miroslava V. Ladislav Smejkal. Zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní upreli jeho klientovi právo na vyjadrenie sa k vznesenému obvineniu a žiadosti o jeho výsluch zamietli. "Všetky doteraz vykonané dôkazy, okrem výpovedí trestne stíhaných kajúcnikov, vyvrátili dôvodnosť obvinenia. Sme presvedčení, že aj na základe uvedených skutočností sudca Špecializovaného trestného súdu obžalobu odmietne," dodal Smejkal.

Miroslav V. je aktuálne v zahraničí. Bol na neho v prvej polovici augusta vydaný medzinárodný a európsky zatykač. Podnikateľ je obvinený v rámci akcie Mýtnik III z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v auguste v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Medzi obvinenými boli okrem podnikateľa aj bývalá prezidentka Finančnej správy (FS) SR Lenka W. či bývalý štátny tajomník Radko K. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I.

Miroslav V. odmieta vznesené obvinenia. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur.