Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Prokurátor Repa vylučuje politickú objednávku v rámci akcie Očistec

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) začal v sobotu rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzobné stíhanie ôsmich bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, zadržaných vo štvrtok (5. 11.) v rámci akcie Očistec. Na snímke bývalý riaditeľ finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernard Slobodník po prepustení 8. novembra 2020 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku vzal zatiaľ do väzby päť z ôsmich obvinených osôb.

Pezinok 8. novembra (TASR) - Politickú objednávku v rámci akcie Očistec v nedeľu večer pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) absolútne vylúčil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa.

"Politickú objednávku musím absolútne vylúčiť. Aj v tomto prípade sa konalo ako v každom inom, len na základe získaných dôkazov a v súlade so zákonom. S tým sa v konečnom dôsledku stotožnil aj sudca pre prípravné konanie," povedal prokurátor ÚŠP.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku vzal zatiaľ do väzby päť z ôsmich obvinených osôb. "Sudca u štyroch obvinených skonštatoval dôvody väzby z tzv. kolúzneho a preventívneho dôvodu. U jednej osoby bol v súlade s návrhom prokurátora skonštatovaný dôvod kolúznej väzby. U dvoch obvinených osobách som po starostlivom uvážení všetkých okolností zobral návrh na vzatie do väzby späť a to z dôvodu ich aktuálneho postoja k trestnému stíhaniu. U jednej osoby nebolo stále rozhodnuté o návrhu na vzatie do väzby z objektívnych dôvodov," zosumarizoval prokurátor ÚŠP.

Sudca ŠTS v nedeľu popoludní začal rozhodovať o obvinených bývalých vysokopostavených funkcionároch zadržaných počas štvrtkovej (5. 11.) policajnej akcie Očistec. Postupne pred sudcu každú približne polhodinu predvádzali obvinených - bývalého funkcionára NAKA Milana M., bývalého policajného prezidenta Tibora G., bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta K. a ďalších. Posledného predviedli bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda S.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotu. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.