Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Úrad špeciálnej prokuratúry dôrazne odmieta osobné útoky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Žilinka v utorok 27. apríla avizoval, že podá návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi pre porušenie povinností prokurátora.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dôrazne odmietajú osobné útoky a vyhrážanie pre ich prácu. Uvádzajú to v spoločnom vyhlásení k medializovaným tvrdeniam týkajúcim sa žiadosti o prepustenie z väzby obvineného Jozefa R. v trestnej veci Judáš, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Zdôraznili, že ÚŠP vždy postupuje podľa zákona aj smerom do vlastných radov a vždy takýmto spôsobom aj bude postupovať. „Rozhodovanie o podozreniach z neplnenia služobných povinností prokurátorov patrí do právomoci disciplinárnych komisií, ktorých rozhodnutia budú prokurátori rešpektovať, avšak aj v týchto konaniach je nevyhnutné rešpektovať prezumpciu neviny a neprijímať predčasné závery bez znalosti objektívnych faktov a všetkých relevantných okolností prípadu," podotkli.

Prokurátori oceňujú, že súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka aktívne riešil hneď po nástupe do funkcie otázku personálneho a materiálneho zabezpečenia ÚŠP. A to najmä zmenu štruktúry úradu, ako aj jeho personálne posilnenie o nových prokurátorov a asistentov prokurátorov. „Rovnako aj v súčasnosti v súčinnosti a konsenze so špeciálnym prokurátorom zabezpečuje personálne a materiálne potreby Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR tak, aby mal úrad vytvorené zodpovedajúce podmienky na svoju prácu," dodali.

Žilinka v utorok 27. apríla avizoval, že podá návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi ÚŠP Petrovi Kyselovi pre porušenie povinností prokurátora. Prokurátor ÚŠP mal vybavovať žiadosť obvineného Jozefa R. o prepustenie z väzby na slobodu po dobu takmer dvoch mesiacov. Generálny prokurátor to považuje za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene.

Kritizoval to opozičný poslanec a šéf Smeru-SD Robert Fico. „Musíme skúmať, či to držal úmyselne alebo z nedbanlivosti,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii. Zároveň vyhlásil, že na ÚŠP a na Špecializovanom trestnom súde sú ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť. „Ak neurobí generálny prokurátor poriadky, bude potrebné urobiť poriadky s týmito ľuďmi, ktorí slúžia tejto vládnej garnitúre. Tie poriadky musí urobiť nová politická garnitúra,“ podotkol.