Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prokurátori ÚŠP kritizujú spôsob aplikovania paragrafu 363

Na snímke sprava prokurátor Matúš Harkabus, riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Ondrej Repa, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, riaditeľ odboru všeobecnej kriminality Vladimír Kuruc a prokurátor Ladislav Masár počas tlačovej konferencie na tému Vyjadrenie prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) k aktuálnym trestným kauzám v Pezinku v stredu 25. januára 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Prokurátor Ladislav Masár zdôraznil, že generálny prokurátor je pri rozhodovaní podľa paragrafu 363 Trestného poriadku limitovaný, keďže ide o mimoriadny opravný prostriedok.

Bratislava 25. januára (TASR) – Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na stredajšej tlačovej konferencii kritizovali spôsob aplikovania ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku. Zdôraznili, že ide o mimoriadny opravný prostriedok proti právoplatným rozhodnutiam vydaným v prípravnom konaní.

"Môj názor je, že sa v mnohých rozhodnutiach podľa paragrafu 363 Trestného poriadku aplikujú iné pravidlá a iné právne názory. Iné je to v kauzách, kde figurujú vplyvné osoby spoločenského a podnikateľského prostredia a iné je to v kauzách, kde figurujú iné osoby, ktoré takýto vplyv a postavenie nemajú," uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Prokurátor Ladislav Masár zdôraznil, že generálny prokurátor je pri rozhodovaní podľa paragrafu 363 Trestného poriadku limitovaný, keďže ide o mimoriadny opravný prostriedok. Dôvodnosť rušiť právoplatné uznesenia je podľa neho len vtedy, "ak napadnuté procesné rozhodnutie bolo vydané v hrubom rozpore s dôkaznou situáciou, alebo je výsledkom nezákonného postupu". Nemal by podľa jeho slov vydávať podriadeným prokurátorom negatívne pokyny. V reakcii na dôvody zrušenia obvinenia exšéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi P. z leta 2021 uviedol, že väčšina trestných stíhaní sa začína na základe písomných trestných oznámení. Vladimír P. bol neskôr opätovne obvinený.

Masár v tejto veci upozornil tiež na konanie prokurátorky Generálnej prokuratúry SR pred začiatkom súdu. "Nerozumiem, ako je možné, že v niektorých profilových kauzách, keď prokurátor ÚŠP podá obžalobu, tak prokurátorka GP napíše na súd, aby bola obžaloba vrátená a odmietnutá. To robí obhajoba, to nerobia prokurátori," skonštatoval Lipšic.

"Podľa názoru mňa a vyšetrovateľa nebolo v poriadku, že osoba údajne požiadaná o finančnú sumu vysokým funkcionárom Národnej kriminálnej agentúry za to, že nejaká trestná vec, operatívne preverovanie, nazvime to akokoľvek, tú sumu poskytne," povedal Matúš Harkabus v súvislosti s kauzou poslanca Martina B., ktorému minulý týždeň generálny prokurátor zrušil obvinenie.

Riaditeľ odboru ekonomickej kriminality na ÚŠP Ondrej Repa zdôraznil, že polemika o aplikovaní ustanovenia paragrafu 363 by sa nemala viesť o počte, ale o spôsobe.

Generálna prokuratúra SR v tejto súvislosti vyhlásila, že nebude viesť prostredníctvom médií názorovú polemiku s ÚŠP, ktorý je jej osobitnou súčasťou. Zároveň poukázala na rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu SR o disciplinárnom previnení špeciálneho prokurátora, podľa ktorého "stav, keď podriadený prokurátor mediálne kritizuje nadriadeného prokurátora alebo vyjadruje nesúhlas s jeho rozhodnutím v konkrétnej, prípadne ešte právoplatne neskončenej veci, je neúnosný a zneisťuje verejnosť vo vzťahu k funkčnosti prokuratúry a zákonnosti jej rozhodovania".

"Všetky rozhodnutia generálneho prokurátora SR poskytovali jasnú a zrozumiteľnú odpoveď na právne a skutkové otázky významné pre posúdenie veci z trestnoprávneho hľadiska a zároveň zodpovedajú individuálnym okolnostiam každého z prípadov," uviedol hovorca GP SR Dalibor Skladan. Doplnil, že prokuratúra zároveň odmieta ako nepravdivé tvrdenie špeciálneho prokurátora, že by prokurátorka GP SR napísala na súd v nejakej veci, aby bola obžaloba vrátená a odmietnutá.