Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prokurátorka zastavila trestné stíhanie poslanca G. Grendela

Gábor Grendel, foto z archívu Foto: TASR/Martin Baumann

Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou KP v Bratislave.

Bratislava 26. marca (TASR) – Prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave zastavila trestné stíhanie poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela (OĽaNO), ktorý bol obvinený z vyzradenia bankového tajomstva Mariana K. Poslanec o tom informoval na sociálnej sieti.

"Obvinenie mi vtedy vzniesol vyšetrovateľ Jaroslav Barochovský pod dozorom prokurátora Bystríka Paloviča. Keď sa v médiách preflákol ich blízky vzťah ku Marianovi K., prípad dostali nový vyšetrovateľ a nová prokurátorka,"
uviedol na sociálnej sieti Grendel. Ten uverejnil aj informáciu, že bolo trestné stíhanie zastavené z dôvodu, že sa preukázalo, že Grendel skutok nespáchal.

Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou KP v Bratislave. Udialo sa tak napriek komunikácii Mariana K. cez aplikáciu Threema. Z tej malo vyplynúť, že ovplyvňoval svedkyňu Martinu Ruttkayovú. Ruttkayová vypovedala v roku 2016, že jej Grendel dal ako novinárke dokumenty o bankových prevodoch Mariana K.

Cez Threemu sa mala Ruttkayová s Marianom K. radiť o výpovedi pred vyšetrovateľom a zháňala od neho svoju predchádzajúcu svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian K. zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Po podaní obžaloby vo februári bola obžaloba vzatá Krajskou prokurátorkou v Bratislave späť deň pred parlamentnými voľbami. Následne toto späťvzatie zobral na vedomie sudca Okresného súdu Bratislava I.