Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prokuratúra dozoruje korupčnú kauzu s Okresným úradom Bratislava

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Policajti zasahovali 2. októbra na Okresnom úrade v Bratislave. Išlo už o druhý zásah v tom istom prípade.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vykonáva dozor v trestnej veci podozrenia z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou Okresného úradu (OÚ) Bratislava, odboru starostlivosti o životné prostredie. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Trestné stíhanie vo veci bolo začaté 10. apríla tohto roku. V súčasnosti sú v predmetnej veci obvinené štyri právnické osoby a päť fyzických osôb. Z nich sú štyri osoby stíhané väzobne. Ďalšie osoby - jedna právnická osoba a osem fyzických osôb bolo vylúčených na samostatné konanie. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme poskytovať bližšie informácie," uviedla ďalej hovorkyňa.

Policajti zasahovali 2. októbra na Okresnom úrade v Bratislave. Išlo už o druhý zásah v tom istom prípade. Vyšetrovateľ z korupcie obvinil ďalších päť fyzických osôb a jednu právnickú osobu, pôvodným obvineným obvinenie rozšíril. V prípade dokázania viny im hrozí desať- až 20-ročné väzenie. Informovala o tom vtedy hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa polície sa od januára tohto roku v Bratislave a na iných miestach Slovenska malo päť ľudí spolčiť na účely páchania korupcie. Branislav R., Tomáš W. a Vladimír M. týmto konaním chceli legalizovať príjmy z trestnej činnosti. Miroslava G. a Pavol B. boli pracovníci okresného úradu, ktorí im za úplatok zabezpečovali potrebné podklady. Ide o pôvodných obvinených, ktorých polícia zadržala 7. augusta. O ďalších zatiaľ neinformovala. Štyria obvinení sú stíhaní väzobne.

Následne vyšetrovanie neoprávneného nakladania s odpadmi pokračovalo. Polícia počas pondelkového (15.10.) zásahu a viacerých prehliadok bytových i nebytových priestorov a pozemkov zadržala v tejto súvislosti 26 osôb, ktoré po vykonaní procesných úkonov pôvodne prepustila. Obvinenie voči konkrétnej osobe polícia zatiaľ nevzniesla. TASR o tom vtedy informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajná akcia sa mala uskutočniť za účasti zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a znalcov na odhad škôd na životnom prostredí. Zásah mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvatom D4.