Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prokuratúra obvinila Procházku v kauze nahrávky, píše Aktuálne.sk

Radoslav Procházka Foto: TASR/Martin Baumann

Pre portál Aktuálne.sk to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry.

Bratislava 2. decembra (Teraz.sk) - Prokuratúra podľa portálu Aktuálne.sk obvinila šéfa strany Sieť Radoslava Procházku v kauze mediálne známej nahrávky jeho rozhovoru s poslancom Igorom Matovičom. Portál pripomína, že polícia najprv trestné oznámenie odmietla, prokuratúra ho ale obvinila. Pre Aktuálne.sk to potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

„Prokurátor Generálnej prokuratúry po preskúmaní rozhodnutia vyšetrovateľa, ktorým odmietol vec podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy a vyšetrovacieho spisu, uznesením zo dňa 10. 11. 2014 predmetné rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil, nakoľko bolo vydané v rozpore so zákonom," zdôraznila Predajňová.

Portál upozornil, že to nie je všetko. "Zároveň prokurátor tým istým rozhodnutím začal trestné stíhanie v trestnej veci a súčasne vzniesol obvinenie doc. JUDr. Radoslavovi P. PhD. pre zločin skrátenie dane a poistného v štádiu prípravy. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia bola podaná sťažnosť, na základe ktorej rozhodne nadriadený prokurátor o dôvodnosti vznesenia obvinenia.“

Polícia v kauze najprv začala trestné stíhanie vo veci, teda nie voči konkrétnej osobe. Portál pripomenul, že dozorujúci prokurátor toto uznesenie vyšetrovateľa pre formálno-procesné chyby zrušil a nariadil opätovne konať a rozhodnúť. Postup vyšetrovateľa bolo totiž podľa prokuratúry v rozpore so zákonom.

Nahrávka rozhovoru Matoviča s Procházkom sa objavila v médiách po tom, ako sa Procházka odmietol podrobiť testu na detektore lži. Matovič ho naň vyzval, keď Procházku obvinil z čierneho financovania prezidentskej kampane. Na nahrávke sa hovorí o možnosti platenia inzercie bez bločku. Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, ale materiál je podľa neho zostrihaný.

"Prokuratúre poskytnem pri vyšetrovaní plnú súčinnosť,"
reagoval na krok GP šéf strany Sieť. "Rešpektujem jej kompetencie v tejto veci," doplnil.