Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚŠP doplnil návrh na predĺženie väzby obvinených z akcie Očistec

Na archívnej snímke eskorta privádza obvineného bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Roberta K. do budovy Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 10. mája 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

V rámci vlaňajšej akcie NAKA Očistec bol zadržaný bývalý policajný prezident Tibor G. a ďalší bývalí vysokí policajní funkcionári.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.

"Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP," objasnila TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Ako zdôraznila, vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy (a ich doslovné prepisy) potvrdzujú snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. "Zároveň diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám," dodala.

V rámci vlaňajšej akcie NAKA Očistec bol zadržaný bývalý policajný prezident Tibor G. a ďalší bývalí vysokí policajní funkcionári. Medzi nimi aj exriaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert K., Marián Z., niekdajší šéf NAKA Peter H. aj exšéf národnej jednotky finančnej polície Bernard S. a iní. Viacerí z nich sú naďalej stíhaní väzobne.

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.