Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pred parlamentom dnes protestovali desiatky ľudí

Na snímke protestujúci dnes pred NR SR. Foto: FOTO TASR

Obyvatelia zvolenského regiónu nesúhlasia s použitím verejných zdrojov na výstavbu vodného diela Slatinka.

Bratislava 21. marca (TASR) - Asi tri desiatky ľudí prišli dnes pred budovu Národnej rady (NR) SR vyjadriť svoj nesúhlas s výstavbou Vodného diela (VD) Slatinka, o ktorej chce Vodohospodárska výstavba rozhodnúť do konca tohto roka. Obyvatelia zo zvolenského regiónu upozorňujú, že napriek tomu, že priehrada sa plánuje takmer 60 rokov, nie je jasné, čo bude stáť, kto to zaplatí a kto z nej bude odoberať vodu. Zároveň poukazujú na viaceré jej "negatívne" vplyvy. Pred parlament ich dnes prišli podporiť aj poslanci NR SR z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti či Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS.

Proti výstavbe VD Slatinka sa už dlhodobo angažuje Združenie Slatinka, ktoré organizovalo aj dnešný protest. Podľa zástupkyne združenia Martiny Paulíkovej nie je výstavba potrebná, pričom poukazuje, že peniaze, ktoré by sa na tento účel použili, budú chýbať inde. "Chceme tým, ktorí rozhodujú o verejných financiách, odkázať, že v čase, keď nie sú peniaze ani na platy učiteľov či zdravotných sestier, vyjadrujeme jasné nie príprave a výstavbe Vodného diela Slatinka z verejných zdrojov," povedala.

Podľa poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) by bol hriech, keby sa pre vznik tohto diela zatopilo také krásne územie. "Prípad násilného presadzovania Vodného diela Slatinka na úkor ekologických a krajinárskych hodnôt i kvality života miestnych obyvateľov a chalupárov, ako aj obetovanie najcennejších úsekov našich tokov a záplavových území tzv. malým vodným elektrárňam s relatívne malým energetickým výkonom, je návratom do 50. rokov minulého storočia. Vôbec to nezodpovedá súčasným prístupom k riekam, prírode a krajine vo vyspelých krajinách," povedal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba (OĽaNO).

Vedeniu podniku Vodohospodárska výstavba, š. p., Bratislava (VVB), je podľa jeho hovorkyne Diany Migaľovej Baschierovej ľúto, že protestujúce združenie doteraz neiniciovalo žiadnu diskusiu s cieľom komunikovať o svojich námietkach voči výstavbe VD Slatinka priamo s ním. "Namiesto konštruktívnej debaty s odborníkmi sa radšej rozhodli celú situáciu riešiť emotívnym krikom pred budovou parlamentu," reagovala s tým, že podnik je ochotný rokovať. Tvrdí však, že aktivisti nemajú na priamu konfrontáciu zmysluplné argumenty.



Hovorkyňa vodohospodárov poukázala, že pri projekte akéhokoľvek vodného diela sa hľadajú riešenia, ktoré najmenej negatívne postihnú obyvateľstvo, čo sa malo udiať aj v prípade VD Slatinka. "Spoločenské prínosy tohto vodného diela sú také významné, že prevýšia záujmy niekoľkých desiatok nájomníkov, ktorí sa dožadujú zachovania obce Slatinka, pretože sa nechcú vzdať rekreačných chát, ktoré majú v prenájme od vodohospodárov za symbolickú cenu," konštatovala Migaľová Baschierová. Protest bol podľa VVB organizovaný chatármi z obce Slatinka.

Priehrada Slatinka by mala zadržiavať vodu a v období sucha ju púšťať do rieky Hron. Na začiatku roka 2013 podal VVB, investor VD Slatinka, žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Odporcovia poukazujú, že sa tak stalo napriek tomu, že Ústavný súd SR dosiaľ nerozhodol o zákonnosti procesu posudzovania vplyvov priehrady na životné prostredie (EIA). V konaní EIA svoj nesúhlas s jej umiestnením vyjadrilo približne 250 občanov a organizácií. Stavebný úrad vo Zvolene o žiadosti investora zatiaľ nerozhodol.