Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: UČITELIA VYŠLI DO ULÍC: Žiadali lepšie podmienky a vyššie platy

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku - Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov na Námestí SNP 15. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tisícky učiteľov zhruba pol hodinu neprestajne skandovali pred parlamentom heslá ako "Nebudeme ticho", "Hanba" či "Chceme vyššie platy".

Bratislava 15. júna (TASR) - Protestujúci dav, pozostávajúci z niekoľkých tisícok zamestnancov školstva, sa postupne spred budovy Národnej rady SR rozchádza. Zhromaždenie bolo zo strany organizátorov z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku oficiálne ukončené. Počas stredajšieho protestného zhromaždenia v Bratislave vyjadrili svoju nespokojnosť s platmi i podmienkami v školstve.

Predseda školských odborárov Pavel Ondek vyhlásil, že cieľom protestného zhromaždenia bolo upozorniť vládu a poslancov Národnej rady SR, aby sa konečne začali školstvom zaoberať. Spolu s členmi školských odborov sa stretol s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina), ktorému odniesli svoje požiadavky. Avizuje, že pokiaľ budú teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri.

Tisícky učiteľov zhruba pol hodinu neprestajne skandovali pred parlamentom heslá ako "Nebudeme ticho", "Hanba" či "Chceme vyššie platy".

Na protestné zhromaždenie, ktoré sa začalo o 13.30 h na bratislavskom Námestí SNP, prišli zamestnanci školstva z celého Slovenska. Viacerí z nich prišli do hlavného mesta autobusmi. Protestujúcich charakterizovala žltá farba tričiek, šiltoviek, vlajok či píšťaliek.

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku - Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov pred budovou Národnej rady SR v stredu 15. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Tisícky pracovníkov školstva protestujú za lepšie podmienky i vyššie platy


Lepšie podmienky v školstve, ale aj vyššie platy žiadajú tisícky pracovníkov školstva na stredajšom protestnom zhromaždení v Bratislave. Protestujúci oblečení v žltých farbách na čele s vedením Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považujú valorizáciu platov v roku 2021 o nula percent a od 1. júla o tri percentá za absolútne nedostatočnú. Chcú, aby ich platy vzrástli namiesto troch percent o desať. Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka cieľom je upozorniť vládu SR a poslancov Národnej rady SR, aby sa konečne začali školstvom zaoberať.

"Každý jeden politik hovorí, že školstvo mu nie je ľahostajné, chcú mu pomôcť, ale doteraz sme to vôbec nepocítili," vyhlásil predseda školských odborárov. Ondek by bol rád, keby boli platy zamestnancov v školstve od júla o desať percent vyššie. Poznamenal, že politici majú ešte dosť času na to, aby o tom rozhodli. Všetko však podľa neho závisí od ministra financií. "Pokiaľ budeme teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri. Máme pripravený scenár, s ktorým sme ešte nevyšli von," uviedol Ondek.



Poukazujú na to, že po viac ako dvoch rokoch boja s pandémiou a zvýšenými nárokmi na zabezpečenie kvalitného a bezpečného výchovno-vzdelávacieho procesu teraz zamestnanci školstva čelia ďalším výzvam. Tie sú spôsobené vojnou na Ukrajine. Školskí odborári, ale aj protestujúci poukázali na zvýšenie cien energií a zdražovanie potravín. Tvrdia, že životná úroveň obyvateľov Slovenska, vrátane zamestnancov školstva, klesá a všetkým školám a školským zariadeniam hrozí finančný kolaps. "Je dôležité, aby sa výchova a vzdelávanie vykonávali v priestoroch, ktoré sú oveľa lepšie," povedal Ondek.



Protestujúci prišli do hlavného mesta z celého Slovenska. Jednou z nich je aj učiteľka Gabriela zo základnej školy s materskou školou v Beniciach, ktorá pracuje v školstve 39 rokov. Ako hovorí, učitelia v ich škole nechýbajú. "Kvalitné školstvo potrebuje aj dôstojné platy," vyhlásila. Pedagogička Petra zo základnej školy v Rajci povedala, že v školstve ju drží najmä to, že môže pracovať s deťmi. "Prišiel som podporiť učiteľov, ale aj seba. Ten, kto sa teraz rozhodne ísť študovať učiteľstvo, tak musí byť človek odhodlaný, pretože za ten plat sa to nedá robiť," povedal Štefan zo základnej školy v Mútnom, ktorý pracuje ako školský digitálny koordinátor.

Viaceré školy vyhlásili na stredu riaditeľské voľno. Niektoré školy v okolí Bratislavy vyučovanie skracovali alebo zrušili popoludňajšie školské kluby detí, aby sa mohli zamestnanci škôl protestného zhromaždenia zúčastniť. Mnoho zamestnancov škôl, ktorí sa protestu v hlavnom meste nemohli zúčastniť osobne, si počas stredy obliekli do práce niečo žlté, prípadne si pripli žltú stužku na znak solidarity s protestujúcimi.


Štrajkujúci zamestnanci školstva pred NRSR odkazujú, že nebudú ticho

Na snímke účastníci protestu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku - Protest za vyššie platy zamestnancov a za lepšie podmienky v školách pre deti, žiakov a študentov, ale aj pedagogických a odborných zamestnancov, učiteľov vysokých škôl a nepedagogických zamestnancov pred budovou Národnej rady SR v stredu 15. júna 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Štrajkujúci zamestnanci školstva sa presunuli z Námestia SNP v Bratislave pred budovu Národnej rady (NR) SR. Štrajkujúci dav odkazuje, že nebude ticho.

Protestné zhromaždenie pozostávajúce z tisícok ľudí pred parlamentom pokrikuje "hanba" či "chceme vyššie platy". Na proteste sa zúčastňujú zamestnanci školstva z celého Slovenska. Množstvo z nich je oblečené v žltých tričkách a šiltovkách, v rukách majú žlté vlajky, rapkáče či pískajú na píšťalkách.



Medzi protestujúcimi v dave sa nachádzalo aj viacero poslancov Národnej rady SR, ktorí stoja na strane zamestnancov školstva. Zúčastnení žiadajú od politikov, aby splnili svoje sľuby.

Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka cieľom je upozorniť vládu SR a poslancov Národnej rady SR, aby sa konečne začali školstvom zaoberať. "Pokiaľ budeme teraz neúspešní, je možné, že štrajky budú aj v septembri. Máme pripravený scenár, s ktorým sme ešte nevyšli von," uviedol Ondek.



Trolejbusy linky 44 a 47 premávajú pre protest odklonenou trasou


Trolejbusy linky 44 a 47 v Bratislave premávajú aktuálne odklonenou trasou. Dôvodom je protest zamestnancov školstva pred Národnou radou SR. Upozorňuje na to Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Linka 44 premáva skrátenou trasou Koliba - Hodžovo námestie a späť. Linka 47 medzi zastávkami Hodžovo námestie - Depo Hroboňova premáva obojsmerne cez Štefánikovu, Pražskú a Hroboňovú. Náhradná autobusová doprava X47 premáva obojsmerne v úseku Lovinského –Inovecká.


Električkovú linku 1 pre protest na Námestí SNP odklonili


V centre Bratislavy odklonili pre protest zamestnancov školstva na Námestí SNP električkovú linku číslo 1, ktorá momentálne neobsluhuje zastávku Centrum. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Električky linky 1 aktuálne jazdia na trase Hlavná stanica - Poštová - Kapucínska - Chatam Sófer - Most SNP - Šafárikovo námestie - Jesenského - Námestie Ľ. Štúra - Most SNP - Chatam Sófer - Kapucínska - Poštová a späť na Hlavnú stanicu.

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenia na Námestí SNP a v jeho okolí, kde sa aktuálne nachádza dav protestujúcich. "Verejné zhromaždenie prebieha pokojne," podotkla štátna polícia, ktorá je na mieste spolu s bratislavskou mestskou políciou. Policajti taktiež avizujú obmedzenia v okolí Hodžovho námestia a na Palisádach. Dôjsť má k tomu pri presune protestujúcich smerom k parlamentu.