Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pochody odborárov za práva zamestnancov pokračovali v Prešove

Na archívnej snímke odborári počas protestného pochodu za práva všetkých zamestnancov, ktorý zorganizovala Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR v Košiciach vo štvrtok 17. septembra 2020. Foto: TASR Milan Kapusta

Pochodom cez centrum mesta chceli vyjadriť nesúhlas s navrhovaným legislatívnym zámerom vlády SR. Odbory sa obávajú znižovania mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich.

Prešov 18. septembra (TASR) - Protestné pochody Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR v piatok pokračovali v Prešove. Počet protestujúcich limitovali opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 na 1000 účastníkov, podľa organizátorov ich prišlo okolo 500. Pre TASR to uviedla hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Pochodom cez centrum mesta chceli vyjadriť nesúhlas s navrhovaným legislatívnym zámerom vlády SR. Odbory sa obávajú znižovania mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Podľa slov viceprezidentky KOZ SR Moniky Uhlerovej dosahy pandémie a záchrana ekonomiky skončili na pleciach zamestnancov.

Pripomenula, že v rebríčku „kvality“ slovenských pracovných miest v rámci krajín Európskej únie (EÚ) odpracuje slovenský zamestnanec ročne o 32 dní viac ako nemecký. Okrem iného máme aj najvyšší podiel zamestnancov pracujúcich v noci. „Slovenská minimálna mzda je štvrtá najnižšia v parite kúpnej sily aj v priemerných nákladoch práce máme štvrté najnižšie priemerné celkové náklady práce na zamestnanca v parite kúpnej sily,“ dodala Uhlerová.

Odborári protestujú proti zmene mechanizmu výpočtu minimálnej mzdy a zníženiu minimálnej mzdy v roku 2021 z garantovaných 656 eur na 623 eur. Namietajú aj zníženie príplatkov, minimálnych mzdových nárokov či 13. dôchodkov. Poukazujú tiež na plánované zrušenie stropu dôchodkového veku či výhod 13. a 14. platu, zmenu zákona o tripartite či Zákonníka práce v otázke zavedenia 20-percentnej hranice reprezentatívnosti odborov. KOZ SR v jej aktivitách najnovšie podporila aj Českomoravská konfederácia odborových zväzov.

Prvý zo série protestných pochodov sa konal vo štvrtok (17. 9.) v Košiciach. V nasledujúcich týždňoch sa podobný pochod uskutoční aj v Banskej Bystrici, Žiline, Trenčíne a Trnave.