Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Protestujúci zotrvávajú pred parlamentom, situácia je pokojnejšia

Na snímke protest proti vládnym opatreniam pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislavskí krajskí policajti krátko pred poludním v stanovisku označili protest ako "náhodné zhromaždenie väčšieho množstva ľudí".

Bratislava 23. júla (TASR) - Nespokojní občania protestujúci proti opatreniam vlády na boj s pandémiou zotrvávajú pred budovou Národnej rady (NR) SR. Priebeh piatkového zhromaždenia je už pokojnejší, účastníci viac neblokujú vchod do budovy parlamentu. Na mieste je naďalej polícia, situáciu monitoruje. Počty protestujúcich klesli na niekoľko desiatok.

Viacerí predstavitelia opozície, najmä ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Milana Mazureka, aj popoludní viackrát prišli pred ľudí a vyjadrili im podporu.

Protest sa začal v piatok ráno, keď sa pred parlamentom zišli stovky ľudí odmietajúcich vládne opatrenia aj očkovanie. Žiadajú, aby parlament odmietol novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Dav sa dostal až pred dvere parlamentu, niekoľko hodín vchod blokoval. Neskôr ťažkoodenci ľudí postupne vytlačili spred budovy. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) hovorí o fatálnom zlyhaní polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka. Ten už nariadil preveriť postup bratislavskej polície.

Bratislavskí krajskí policajti krátko pred poludním v stanovisku označili protest ako "náhodné zhromaždenie väčšieho množstva ľudí". Bratislavské Staré Mesto však uviedlo, že protest bol dopredu ohlásený, napriek tomu ho označilo za protizákonný, keďže zhromaždenie sa malo konať na Zámockej ulici pri hradnom múre, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy parlamentu.