Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

OZ Proti prúdu spúšťa krízovú zbierku na pomoc pre predajcov Nota Bene

Na snímke časopis Nota Bene, archívne foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Predajcovia časopisu rozdávajú počas štvrtka zdravotníkom, predavačom či lekárnikom na znak poďakovania kvety.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Občianske združenie (OZ) Proti prúdu spúšťa krízovú zbierku na pomoc pre predajcov časopisu Nota Bene. Jej cieľom je zabezpečiť živobytie pre ľudí bez domova. V súvislosti s pandemickou situáciou totiž poklesol predaj časopisu o 40 percent, a tým aj ich príjmy. TASR to uviedla Nina Beňová z OZ Proti prúdu, ktoré je vydavateľom časopisu.

"Napriek ťažkej situácii sa stále snažia predávať, ale keď sme pozerali dostupné údaje, pohyblivosť v meste klesla približne o 40 percent. Sú síce vytrvalí, ale momentálne im príjmy z predaja nepostačujú," uviedla Beňová s tým, že väčšina predajcov má strechu nad hlavou aj vďaka príjmom z predaja časopisu. Bývajú v spoločných izbách a na ubytovniach. "Je pre nás prioritou, aby si toto bývanie zachovali," dodala.

Prvú časť zbierky realizovalo združenie počas jarných mesiacov. "Bola veľmi úspešná. Mali sme 6000 darcov, 161 predajcov prežilo prvú vlnu pandémie tak, aby nikto z nich neprišiel o bývanie," ozrejmila. Združenie podľa jej slov rozdáva klientom potravinovú pomoc či ochranné pomôcky. Stará sa aj o tých, ktorí museli zostať v karanténe.

Predajcovia časopisu rozdávajú počas štvrtka zdravotníkom, predavačom či lekárnikom na znak poďakovania kvety. "Ďakujeme zdravotníkom z OZ Equita, ktoré nám pomáha s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pre ľudí bez domova a pomohlo nám zrealizovať testovanie. Taktiež predavačkám, ktoré sú v prvej línii, a pritom nepovšimnuté," podotkla Beňová. Zbierku možno podporiť na stránke pomahatjelahke.sk.