Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Povinné protikorupčné školenia pre zdravotníkov sa majú zrušiť

Na snímke lekári a zdravotníci na protestnom zhromaždení, archívna snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uvedenú povinnosť mala priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Návrh povinných protikorupčných školení pre zdravotníkov sa má definitívne stať minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré tento plán najprv odložilo, chce teraz od takéhoto plánu upustiť úplne. Úlohu, ktorá mu vyplývala z akčného plánu na posilnenie právneho štátu, navrhlo zrušiť. Takýto krok musí ešte odobriť vláda.

"Dôvodom na zrušenie úlohy je prehodnotenie opodstatnenosti požiadavky absolvovania vzdelávacej aktivity v oblasti protikorupčného správania ako podmienky na výkon zdravotníckeho povolania, ako aj potreba diskusie a rokovaní so všetkými stranami, ktorých sa vzdelávanie bude dotýkať," uviedlo v návrhu ministerstvo.

Rezort poukázal, že ciele akčného plánu sa dajú dosiahnuť vzdelávacími aktivitami v oblasti sústavného vzdelávania. Tie sa môžu vykonávať opakovane a priebežne, avšak nie ako podmieňovanie absolvovania takéhoto vzdelávania ako požiadavky na výkon zdravotníckeho povolania.

Uvedenú povinnosť mala priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Vzdelávanie mala zabezpečovať Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Návrh kritizovali lekárski odborári aj opozícia. Okrem iného mu vyčítali, že by sa nedotkol ľudí v riadiacich funkciách v nemocniciach a zdravotníctve. Ministerstvo následne návrh z novely vypustilo.

Zdravotníctvo je považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom, ukázal prieskum, ktorý pre Transparency International Slovensko v tomto roku uskutočnila agentúra FOCUS. Až 95,2 percenta opýtaných sa v ňom vyjadrilo, že úplatkárstvo v zdravotníckom sektore existuje. Podľa riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu Pavla Sibylu je v prípade zdravotníctva dôležitejšie než absolvovanie školenia to, ako a akí ľudia sú vyberaní za riaditeľov nemocníc, a to, akú kultúru vo svojom zariadení presadzujú.