Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu vláde: Protikorupčný úrad stále nefunguje

Na snímke zľava riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková a právnik Miroslav Cák počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Pavol Zachar

Úrad na ochranu oznamovateľov by sa mal podľa nadácie aktívne podieľať na boji proti korupcii, podpore whistleblowerov a šírení osvety.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu vyzýva vládu SR, aby sfunkčnila Úrad na ochranu oznamovateľov. Neziskovka pripomína vláde, že predseda protikorupčného úradu nebol zvolený ani na druhý pokus. TASR o tom informovala komunikačná manažérka nadácie Lucia Pazičová.

"Sme presvedčení, že Úrad na ochranu oznamovateľov je inštitúciou, ktorá môže výrazne prispieť v boji proti korupcii na Slovensku. Tento úrad však stále nefunguje, pretože Národná rada SR ani opakovane nezvolila jeho predsedu, hoci výberové konanie prebehlo už dvakrát," uviedla spolupracujúca advokátka Nadácie Zastavme korupciu Marianna Leontiev.

Parlament vo svojom minulom zložení nezvolil predsedu úradu ani napriek tomu, že v oboch pokusoch prešli dve kandidátky odobrením vlády SR a následne aj odobrením ústavnoprávnym výborom parlamentu. Výberom kandidátov vtedy predchádzalo verejné vypočúvanie pred odbornou komisiou.

V druhom výberovom konaní uspeli právnička Zuzana Dlugošová a analytik Najvyššieho kontrolného úradu SR Martin Rajňák. Podľa Nadácie Zastavme korupciu boli obaja kandidáti schopní úrad zodpovedne viesť. "Výberové konanie bolo opakovane médiami aj odbornou verejnosťou označené ako vzor pre výber predsedu verejnej inštitúcie. Napriek tomu ani z jednej voľby nová hlava úradu nevzišla," pripomína neziskovka.

Úrad na ochranu oznamovateľov by sa mal podľa nadácie aktívne podieľať na boji proti korupcii, podpore whistleblowerov a šírení osvety. "Čím skôr poslanci predsedu zvolia, tým skôr bude môcť začať fungovať a brzdiť korupciu na Slovensku," uzatvára nadácia.