Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Provizórne premostenie Hornádu je poškodené, nutná je oprava

Cestný most cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie sa zrútil do Hornádu 30. októbra 2020, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pôvodný most cez rieku Hornád pre havarijný stav uzavreli v auguste minulého roka, v októbri došlo k jeho zrúteniu sa do rieky

Košice 23. januára (TASR) – Provizórne premostenie cez rieku Hornád medzi Kysakom a Veľkou Lodinou na mieste zrúteného mosta je poškodené a potrebná je jeho oprava. Ak k nej v krátkom čase nedôjde, premostenie bude uzavreté a autá budú musieť opätovne využívať obchádzku. Informoval o tom v sobotu Košický samosprávny kraj (KSK).

Mostné provizórium, ktoré bolo sprejazdnené v pondelok (18. 1.), je v majetku Správy štátnych hmotných rezerv SR. Jeho výstavbu zabezpečoval Okresný úrad Košice-okolie v súčinnosti s armádou a Hasičským a záchranným zborom (HaZZ). Podľa KSK k sobotňajšiemu dňu premostenie nebolo odovzdané do údržby krajskej správy ciest.

"Správa ciest KSK aj napriek tomu, že nemá k tomuto premosteniu žiadny majetkoprávny vzťah, v piatok (22. 1.) podvečer provizórne opravila poškodené časti konštrukcie tak, aby bol možný prejazd. Je však nevyhnutné bezodkladne zabezpečiť komplexnú opravu premostenia, keďže časť dosiek je stále polámaných alebo sú prehnité, železná konštrukcia, ktorá drží drevenú mostnicu, je vytrhnutá a uvoľnená. Aj preto sa kraj snaží spojiť so štátnymi orgánmi, ako Okresný úrad Košice-okolie a Správa štátnych hmotných rezerv SR, aby urobili nápravu," informovala TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
Na snímke uzavretá zaplavená nová obchádzková cesta, ktorú otvorili kvôli uzavretému mostu cez rieku Hornád medzi obcami Kysak a Veľká Lodina v okrese Košice-okolie, ktorý je v havarijnom stave. Kysak, 16. októbra 2020, archívne foto.
Foto: TASR - František Iván

Predseda KSK pritom ocenil zamestnancov Správy ciest KSK. "Tak ako minulý víkend promptne vykonávali práce na nedokončenom stavenisku nad rámec dohodnutých povinností, aj teraz reagovali veľmi rýchlo a provizórne opravovali toto premostenie. Keďže prejazd po tomto premostení nie je bezpečný a je ohrozená bezpečnosť cestnej premávky a životy ľudí, verím, že sa štátne orgány rozhýbu a zabezpečia nápravu do niekoľkých hodín. Ak k tomu nedôjde, budeme musieť premostenie uzavrieť a znovu sprejazdniť obchádzkovú trasu," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

KSK v minulom roku zabezpečoval vo vlastnej réžii dočasné premostenie nad riekou Laborec pri Strážskom. "Toto premostenie bez problémov slúžilo deväť mesiacov. Nerozumieme, prečo premostenie, ktoré dodala Správa štátnych hmotných rezerv SR, nevydržalo ani päť dní," konštatovala Terezková.

Pôvodný most cez rieku Hornád pre havarijný stav uzavreli v auguste minulého roka, v októbri došlo k jeho zrúteniu sa do rieky. Samosprávny kraj aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu na výstavbu nového mosta. Pred spustením mostného provizória museli vodiči využívať obchádzkovú trasu v blízkosti rieky cez osadu Sopotnica.