Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prvá zahraničná cesta Andreja Kisku povedie do Budapešti

Na snímke Andrej Kiska Foto: TASR/Milan Krupčík

Andrej Kiska pripomenul, že stále nedostal termín od úradujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča na spoločné stretnutie.

Bratislava 3. mája (TASR) - Prvá zahraničná cesta zvoleného prezidenta Andreja Kisku, ku ktorej dôjde hneď po júnovej inaugurácii, povedie do Budapešti na stretnutie prezidentov krajín V4 a Nemecka. Vo svojom vyhlásení médiám to dnes oznámil Kiska, ktorý o svojich prvých zahraničných cestách rokoval v piatok (2.5.) s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) vo Vysokých Tatrách.

"Okrem tejto príležitosti je však mojím záujmom dať prvými zahraničnými cestami po nástupe do funkcie prezidenta najavo niektoré priority Slovenska aj moje osobné priority. O ich príprave sme hovorili s pánom ministrom Lajčákom," uviedol Kiska.

Na margo príprav pred nástupom do funkcie prezidenta povedal, že pokračujú normálne. "Okrem otázok justície sa venujem napríklad aj programu inaugurácie, kde už mám pomerne jasnú predstavu o tom, čo by som chcel v ten deň urobiť aj mimo predpísaný protokol. Chcel by som napríklad Prezidentský palác otvoriť pre ľudí, ktorí sa doň inokedy nedostanú. A zoznam hostí, ktorých chcem pozvať, by mal reprezentovať nielen 'oficiálne' a 'politické' Slovensko," avizuje budúca hlava štátu.

Kiska tiež pripomenul, že stále nedostal termín od úradujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča na spoločné stretnutie. "Je to trochu neobvyklé, ale beriem to na vedomie, zatiaľ to nijako nekomplikuje môj život. Osobné stretnutie by iste niektoré veci zjednodušilo, ale čo chcem stihnúť a na čo sa pripraviť do inaugurácie, u mňa pokračuje v zásade podľa plánu," dodal Kiska.

Najbližším väčším podujatím, na ktorom sa zvolený prezident v medziobdobí zúčastní, bude bezpečnostná konferencia Globsec v Bratislave.