Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prvá známka v roku pripomenie tragédie v Kľaku a Ostrom Grúni

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Súčasne s poštovou známkou vydáva SP obálku s pečiatkou FDC s dátumom 17. 1. 2020 a domicilom mesta Ostrý Grúň.

Bratislava 17. januára (TASR) – Prvá poštová známka, ktorú vydáva Slovenská pošta (SP) v roku 2020, pripomína 75. výročie tragických udalostí v obciach Ostrý Grúň a Kľak. Informovala o tom hovorkyňa SP Eva Rovenská.

"Motívom poštovej známky je portrét starej ženy a fragmenty zlomeného kríža pod ňou ako symbol tragických udalostí z 21. januára 1945, keď bolo fašistami zmasakrovaných 148 obyvateľov obcí Ostrý Grúň a Kľak, ktoré boli následne vypálené. V pozadí motívu je číslo 148, čo je počet obetí tragických udalostí,“ priblížila.

Prvá poštová známka, ktorú vydáva Slovenská pošta (SP) v roku 2020, pripomína 75. výročie tragických udalostí v obciach Ostrý Grúň a Kľak.
Foto: Slovenská pošta


Súčasne s poštovou známkou vydáva SP obálku s pečiatkou FDC s dátumom 17. 1. 2020 a domicilom mesta Ostrý Grúň. Motívom prítlače obálky je detail murovaného pastofória s polámaným krížom z vypálenej kaplnky v Kľaku. Motívom pečiatky je zbúraný múr domu ako symbol deštrukcie oboch vypálených obcí. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, obálky s pečiatkou, ako aj rytiny poštovej známky je akademický maliar Rudolf Cigánik.