Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prvou inscenáciou Divadla Astorka Korzo '90 bolo Vyrozumenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Do dnešných dní priniesla jubilujúca Astorka desiatky ďalších inscenácií hier od autorov, ako sú Fernando Arrabal, William Shakespeare či Ivan Sergejevič Turgenev.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Tridsiate výročie vzniku si v stredu pripomenulo bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90. Z dôvodu pandémie nového koronavírusu sa oslava so všetkými tvorcami, spolupracovníkmi a divákmi nekonala, rovnako zrušili aj Festival Astorka. Jubilujúce divadlo zostalo v kontakte s divákmi prostredníctvom sociálnych sietí.

V on-line prostredí pripomína, že úplne prvou inscenáciou Divadla Astorka Korzo '90 bolo Vyrozumenie od Václava Havla v réžii Vladimíra Strniska. Nasledoval Proces, dramatizácia románu Franza Kafku v réžii Romana Poláka.

"Z Novej scény sme prevzali Mŕtve duše, Tartuffa a Dona Juana, legendárne inscenácie Vladimíra Strniska. Boris Farkaš režíroval Stroskotancov od Slawomira Mrožeka, Zita Furková Dom Bernardy Alby od Federica Garcia Lorcu, Milan Lasica Hlavu medúzy od Borisa Viana, filmový režisér Slávo Luther Rosenkrantz a Guildenstern sú mŕtvi od Toma Stopparda," môžu sa dočítať diváci a priaznivci Astorky na jej facebookovom profile.

V roku 1992 pribudla v repertoári Astorky prvá inscenácia v réžii Juraja Nvotu - Kazimír a Karolína od Ödöna von Horvátha a potom v roku 1993 Armagedon na Grbe od Rudolfa Slobodu v réžii Juraja Nvotu a Rostandov Cyrano v réžii Romana Poláka (v spolupráci so Štúdiom S).

Do dnešných dní priniesla jubilujúca Astorka desiatky ďalších inscenácií hier od autorov, ako sú Fernando Arrabal, William Shakespeare, Ivan Sergejevič Turgenev, Anton Pavlovič Čechov, Jan Antonín Pitínský, Thomas Stearns Eliot, Heiner Müller, Dea Loher, Jon Fosse, Nikolaj Vasilievič Gogoľ, Maxim Gorkij a mnohí ďalší.

Všetky inscenácie Divadla Astorka Korzo '90 s kompletným obsadením a tvorcami nájdu záujemcovia v databáze Divadelného ústavu - etheatre.sk.