Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prvých 100 dní Kolíkovej sprevádzali aj personálne zmeny v justícii

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do budúcna ministerka avizovala ústavný zákon v oblasti justície, ktorý zreformuje súdnu radu, ústavný sud a zriadi Najvyšší správny súd.

Bratislava 25. júna (TASR) – Opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, legislatívne zmeny týkajúce sa zaisťovania majetku a nových trestných činov a personálne zmeny v justičných orgánoch dominovali počas prvých 100 dní Márie Kolíkovej (Za ľudí) vo funkcii ministerky spravodlivosti. Kolíková o tom informovala vo štvrtok na tlačovej konferencii.

V súvislosti s novým koronavírusom vyzdvihla ministerka opatrenia pre zmiernenie dopadov krízy. Medzi tie rezort spravodlivosti zaradil predĺženie rôznych lehôt ako aj zákaz výkonu záložného práva, dražieb či iného speňažovania majetku zo strany dražobných spoločností, exekútorov alebo správcov.

Vo väzenstve zaviedol počas pandemickej situácie rezort návštevy prostredníctvom videohovorov. „Vytvorili sme veľmi promptne spôsob, ako umožniť odsúdeným a obvineným byť v kontakte so svojou rodinou a so svojimi blízkymi,“ ozrejmila Kolíková. Do budúcna uvažuje, že by to mohol byť aj spôsob pre komunikáciu s advokátom. Ministerka tiež vyzdvihla pojednávania na diaľku pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení na slobodu.

Do prvých 100 dní zahrnula ministerka aj návrh zákona, ktorý predložila vo štvrtok do medzirezortného pripomienkového konania. Nový zákon by mal vytvoriť Úrad pre správu zaisteného majetku, ktorý by mal znemožniť páchateľom trestnej činnosti svoj majetok skrývať, prípadne prepisovať na svojich príbuzných. Novinkou budú aj nové trestné činy ohýbania práva a prikrmovania.

Tretím dôležitým faktorom počas prvých 100 dní ministerky boli aj personálne zmeny v rôznych justičných orgánoch. Výrazne sa obmenila Súdna rada SR, ktorá dostala nových nominantov za Národnú radu SR a vládu SR. V utorok avizovala svoj odchod z postu predsedníčky Lenka Praženková. Kolíková v tlačovej správe tiež pripomína zvolenie Jána Šikutu za nového predsedu Najvyššieho súdu SR.

„Ministerstvo pod vedením Márie Kolíkovej tiež systematicky podniká kroky k očiste justície od tých, pri ktorých existujú podozrenia, že sa spreneverili svojmu poslaniu,“ uvádza sa v stanovisku rezortu. Podľa neho bolo podaných viacero disciplinárnych návrhov na sudcov, na Slovenskú advokátsku komoru a začalo sa aj správne konanie proti konkurznej správkyni za pochybenia v konkurznom konaní vedenom voči majetku daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. V otázke disciplinárnych návrhov avizuje ministerka ďalšie voči notárom a súdnym exekútorom.

Do budúcna ministerka avizovala ústavný zákon v oblasti justície, ktorý zreformuje súdnu radu, ústavný sud a zriadi Najvyšší správny súd. Ten by chcela mať Kolíková plne funkčný už v lete budúceho roku. Ministerka tiež pripomenula projekt novej súdnej mapy, ktorý by mal sudcov špecializovať na hlavné agendy. Kolíková tiež avizuje vekový strop pre sudcov.