Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prvým odsúdeným vo vyšetrovaní EPPO je bývalý slovenský starosta

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa správy Európskej prokuratúry (EPPO) bývalý starosta obce na východe Slovenska priznal, že je vinný z pokusu o spáchanie trestného činu proti finančným záujmom Európskej únie.

Luxemburg 23. novembra (TASR) - Špecializovaný trestný súd Slovenskej republiky vyniesol v pondelok prvý rozsudok v súvislosti s vyšetrovaním nového protikorupčného orgánu EÚ – Európskej prokuratúry (EPPO). Prvým odsúdeným je bývalý starosta z východu Slovenska, ktorý falšoval dokumenty s cieľom získania finančnej podpory z eurofondov. V utorok o tom informoval EPPO na svojej webovej stránke.

Podľa správy EPPO bývalý starosta obce na východe Slovenska priznal, že je vinný z pokusu o spáchanie trestného činu proti finančným záujmom Európskej únie. Bývalý starosta sa totiž nelegálnym spôsobom snažil získať finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu, ktorými chcel spolufinancovať miestne služby.

Bývalý starosta mohol týmto konaním spôsobiť škodu až vo výške 93.000 eur. Súd mu preto uložil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov so skúšobnou lehotou a na päť rokov mu zakázal vykonávať verejné funkcie.

Európska prokuratúra začala pracovať v júni a jej hlavnou úlohou je vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. EPPO sídli v Luxemburgu a vedie ho Laura Codruta Kövesiová, bývalá rumunská hlavná prokurátorka pre boj proti korupcii.