Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PS chce, aby parlamentný výbor preveril policajnú inšpekciu

Na archívnej snímke členovia strany PS. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodom sú uniknutá komunikácia medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom, ako aj vyjadrenia policajného prezidenta Milana Lučanského.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) chce, aby parlamentný brannobezpečnostný výbor preveril nezávislosť policajnej inšpekcie. Člen jej predsedníctva Pavel Sibyla preto podal podnet predsedovi výboru Antonovi Hrnkovi (SNS). Dôvodom sú uniknutá komunikácia medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom, ako aj vyjadrenia policajného prezidenta Milana Lučanského.

„Zväčšili sa moje pochybnosti o nezávislosti policajnej inšpekcie. Parlamentný výbor by mal jej konanie preveriť,“ hovorí Sibyla. Ak sa ukáže, že konala v rozpore so zákonom a ohrozila tak úspešnosť vyšetrovania, ktoré sa môže vzťahovať aj na osobu Milana Lučanského, výbor by mal podľa neho ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) žiadať o vyvodenie dôsledkov.

„Predovšetkým si myslím, že orgány činné v trestnom konaní vedia, čo majú robiť, aj bez pána Sibylu,“ reagoval pre TASR Hrnko. Je presvedčený o tom, že všetky politické zásahy do vyšetrovania len maria jeho priebeh.

Komunikáciu medzi podnikateľom Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom predložil na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta. Pochádza z trestnej veci vraždy novinára Jána Kuciaka, doteraz sa však komunikácia na pojednávaní nečítala.

Podľa Denníka N mali v správach hovoriť aj o „Milanovi“. Riaditeľom inšpekcie ministerstva vnútra bol vtedy súčasný policajný prezident Milan Lučanský. „Môžem s čistým svedomím povedať, že nikdy som sa na ničom so spomínanými osobami nedohadoval, nestretával som sa s nimi a nebol som s nimi v žiadnom kontakte,“ reagoval. Podľa vlastných slov dostal od Úradu inšpekčnej služby na nahliadnutie správy, v ktorých sa spomína jeho meno.