Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PS kritizuje novelu zákona o EIA,obmedzuje podľa neho práva verejnosti

Na archívnej snímke europoslanec Martin Hojsík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpredseda hnutia a europoslanec Martin Hojsík podotkol, že pri novele ide pravdepodobne o porušenie medzinárodných zmlúv.

Bratislava 17. februára (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) kritizuje novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Tá podľa neho obmedzuje práva verejnosti a odborníkov. Hnutie to uviedlo v reakcii na piatkové hlasovanie v parlamente, pri ktorom poslanci prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o EIA.

"Nová antienvironmentálna legislatíva vážnym spôsobom ohrozuje participáciu verejnosti na rozhodovaní o budúcnosti prostredia, v ktorom žijú. Novela totiž občanom upiera právo vznášať opakovane svoje pripomienky v rôznych fázach procesu posudzovania. Nová legislatíva dokonca zužuje priestor aj pre odborné štátne orgány," skonštatovalo.

Podpredseda hnutia a europoslanec Martin Hojsík podotkol, že pri novele ide pravdepodobne o porušenie medzinárodných zmlúv. "Takmer celá odborná a ochranárska obec bije na poplach, odkedy sa tento nápad zjavil," dodal.

Poslanci pri opätovnom rokovaní prijali pozmeňujúci návrh, ktorým sa posunula účinnosť legislatívy na 1. apríla. Zákon má zrýchliť niektoré povoľovacie procesy. Obmedziť sa má vyjadrovanie verejnosti ku kolaudácii objektu, ak pri výstavbe nedošlo k zmenám. Rovnako nebude možné vznášať znovu tie isté pripomienky v rôznych fázach povoľovania, orgány ich budú môcť odmietnuť.

Skracujú sa aj niektoré lehoty na vyjadrenie úradov, rušia sa niektoré možnosti na prerušenie konania. Stanovujú sa tiež presné lehoty, dokedy majú orgány pripomienky vyriešiť. Úprava rieši aj postup v prípade, ak sa investor nedohodne so znalcom, ktorý vypracuje odborný posudok.

Hlava štátu žiadala, aby parlament pri opätovnom prerokovaní zákon neprijal ako celok. Upozornila, že obsahuje viacero ustanovení, ktoré vykazujú znaky nesúladu s ústavnými a medzinárodnoprávnymi požiadavkami i s požiadavkami vyplývajúcimi z práva Európskej únie.