Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

PS podporuje výzvu mimovládok vláde o pripomienkovaní zákonov

Na archívnej snímke uprostred predseda strany Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka spolu s tímom počas tlačovej konferencie k parlamentným voľbám v Bratislave v stredu 1. februára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mimovládne organizácie priblížili, že pripomienky bude v rámci medzirezortného pripomienkového konania možné predkladať výlučne prostredníctvom portálu Slov-lex.

Bratislava 16. marca (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) podporuje výzvu 86 mimovládnych organizácií vláde na zmenu legislatívnych pravidiel, ktoré od 1. júla rušia možnosť podávať pripomienky k návrhom zákonov v papierovej forme.

"Je veľké sklamanie, že súčasná vláda podkopáva demokratické princípy a obmedzuje účasť verejnosti na legislatívnom procese. Právo vyjadriť sa k zákonom občanom nikto, kto sa považuje za demokrata, nemôže vziať," povedal predseda PS Michal Šimečka.

Europoslanec a podpredseda hnutia Martin Hojsík poukázal na to, že ľudia bez prístupu na internet stratia od 1. júla akúkoľvek možnosť účasti na pripomienkovaní legislatívy. "Navyše portál Slov-lex je pre väčšinové obyvateľstvo úplne nevyhovujúci. Je absurdné, že vláda, ktorá nedokázala dať za tri roky do poriadku digitalizáciu Slovenska, chce obmedziť možnosť pripomienkovať zákony iba cez jeden štátny internetový portál," zdôraznil.

Mimovládne organizácie priblížili, že pripomienky bude v rámci medzirezortného pripomienkového konania možné predkladať výlučne prostredníctvom portálu Slov-lex. Poskytnúť toto právo len skupine ľudí, ktorí majú internetové pripojenie a k nemu aj dostatočné zručnosti na to, aby dokázali používať produkty digitalizácie slovenskej verejnej správy, je podľa nich obmedzením jedného z najvýznamnejších nástrojov demokracie.