Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

PS: Správa prezidentky o stave republiky bola primerane kritická

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) kráča k rečníckemu pultu, aby vystúpila so správou o stave Slovenskej republiky pred poslancami Národnej rady (NR) SR v Bratislave v utorok 29. novembra 2022. Tlieskajú minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina, uprostred) a minister hospodárstva Karel Hirman (vľavo). Foto: TASR Jaroslav Novák

Nezaradený poslanec pôsobiaci v PS Tomáš Valášek poukázal v súvislosti s prezidentkinou správou na zlyhanie vlády v reforme vzdelávania či zdravotníctva.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Správa prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky bola vyvážená a primerane kritická. Dokázala oceniť oblasti, v ktorých vláda koná správne, ako napríklad v zahraničnej politike. Skonštatovalo to mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Kľúčové boli podľa neho kritické pasáže jej prejavu. "Takto to ďalej ísť nemôže. Inak stratí naša demokracia aj posledné zvyšky dôvery a autority. To je zásadný a, žiaľ, veľmi trefný odkaz prezidentkinej správy," uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Tvrdí, že štýl politiky ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zanechá "hrozivé dedičstvo". Nemožno si zvyknúť na neustále osobné útoky a šírenie neznášanlivosti ani na neprehľadné vládnutie, nefunkčný parlament, chaotický legislatívny proces, ad hoc nepremyslené záplaty na komplexné problémy," poznamenal Šimečka. Čaputová to podľa neho pomenovala "bolestivo presne". Tento štýl vládnutia sa musí čo najskôr skončiť, inak hrozí rozpad súdržnosti a odolnosti našej spoločnosti, povedal.

Nezaradený poslanec pôsobiaci v PS Tomáš Valášek poukázal v súvislosti s prezidentkinou správou na zlyhanie vlády v reforme vzdelávania či zdravotníctva. Valáška najviac zaujalo, že hlava štátu pomenovala zdroj a príčinu navádzania na násilie. "Povedala jasne politikom, že to nie je tak, že si tu môžeme 'tliachať do vetra', čo chceme," poznamenal.

Čaputovej správa podľa Valáška poukázala na spôsob, akým sa riešia krízy, čo je zbytočné vyvolávanie drámy. "Prezidentka to pomenovala jasne, že čoskoro sa kríza dôvery vo vládu zmení v krízu demokracie. Potom je to ideálna pôda pre fašistov a iných," povedal poslanec.