Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR - Martin Baumann

Mrzí ho, že viacerí politici, aj koalície, aj opozície, akoby si neuvedomovali vážnosť situácie, a naďalej prilievajú olej do ohňa.

Bratislava 19. mája (TASR) - Predsedovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim. Hnutie túto iniciatívu víta a stále verí, že uspeje. TASR o tom informovala riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

"Považujem za kľúčové, aby sme zastavili rastúcu vlnu nenávisti, napätia a nevraživosti - spoločným signálom, že hoci naše politické rozdiely a spory pretrvávajú, vieme politickú súťaž viesť normálne, kultúrne a bez nenávisti," uviedol Šimečka.

Mrzí ho, že viacerí politici, aj koalície, aj opozície, akoby si neuvedomovali vážnosť situácie, a naďalej prilievajú olej do ohňa. "Kreslia obraz kolektívnej viny, akoby za atentát mohli médiá, či opozícia, pričom vedia, že vinným je atentátnik, ktorý bol osamelým vlkom a dnes sedí vo väzbe. To je to posledné, čo teraz potrebujeme," dodal predseda PS.

Pellegrini v nedeľu vyhlásil, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Ako komentoval, posledné dni a tlačové konferencie ukázali, že niektorí politici nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii.

Čaputová označila možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. V aktuálnej situácii považuje za najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité podľa nej je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste.