Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

PS žiada vysvetliť situáciu s nemocnicou Rázsochy

Na archívnej snímke Michal Šimečka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Chaos medzi ministerstvami, ktoré má premiér Heger na starosti, nezaujíma ani zdravotnícky personál, ani pacientov a pacientky, vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby informoval, či a kedy sa dočkáme novej špičkovej nemocnice Rázsochy v Bratislave. PS tvrdí, že kým Heger dočasne poverený riadením rezortu zdravotníctva sľubuje výstavbu nemocnice, v pozícii dočasne povereného riadením rezortu financií ju navrhuje vypustiť z plánu obnovy a odolnosti. Hovorca premiéra Matej Neumann pre TASR reagoval, že pripomienka, na ktorú sa PS odvoláva, bola chybou úradníka uverejnená a premiér ju stiahol. Deklaruje, že stavba Rázsoch nebude zastavená.

"Chaos medzi ministerstvami, ktoré má premiér Heger na starosti, nezaujíma ani zdravotnícky personál, ani pacientov a pacientky. Potrebujú vedieť, či dostanú novú nemocnicu. Skutočne hrozí, že neschopnosť a prázdne sľuby tejto vlády spôsobia prepadnutie stoviek miliónov z plánu obnovy. Vyzývame preto povereného premiéra, aby prijal zodpovednosť a prestal zavádzať verejnosť," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka.

Progresívne Slovensko tvrdí, že Heger poverený riadením ministerstva zdravotníctva 22. marca potvrdil záväzok dostavať nemocnicu Rázsochy, no o dva dni neskôr rezort financií navrhol vyhodiť výstavbu z plánu obnovy a prostriedky presunúť do technického vybavenia iných nemocníc. Odvoláva sa pritom na pripomienku v rámci návrhu zmeny plánu obnovy zverejnenú 24. marca. Ministerstvo financií podľa PS zároveň hovorí, že nová štátna nemocnica by nemala dostatok personálu vzhľadom na otvorenie súkromnej nemocnice Bory v Bratislave.

Podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši v tejto súvislosti vyzval prezidentku, aby odvolala vládu a nahradila ju vládou odborníkov. "Títo ľudia, ktorí nám posledné tri roky vládnu, sú takí neschopní, že aj napriek tomu, že majú peniaze, nedokážu ani obstarať nové sanitky, nieto postaviť nemocnicu," zdôraznil Raši. Medializovaný návrh na zrušenie záväzku postaviť nemocnicu na Rázsochách z plánu obnovy považuje za jedno z najväčších zlyhaní vlády.

"Táto pripomienka bola chybou úradníka uverejnená na Slov-lexe. Preto premiér Heger ako poverený minister stiahol túto pripomienku," uviedol Hegerov hovorca v reakcii. Deklaroval pritom, že stavba nemocnice bude ďalej pokračovať podľa plánu.

Výzvu na úradnícku vládu adresovala prezidentke aj mimoparlamentná SNS. "Sme svedkami nehorázneho premrhania finančných prostriedkov Európskej únie v rezorte zdravotníctva," uviedli národniari. Heger podľa nich svojvoľne rozhoduje o veciach, na ktoré nemá mandát, a rieši problémy iných štátov namiesto toho, aby sa pozeral na problémy Slovákov.