Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

P.Šajgalík: Rok 2022 bol hybridný, ovplyvnil nás aj vojnou na Ukrajine

Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík počas tlačovej konferencie SAV, Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave v utorok 29. novembra 2022. Foto: TASR Martin Baumann

Rok 2022 by nazval hybridným, pretože sa spamätávajú z postcovidových tráum a vchádzajú do ďalších.

Bratislava 5. januára (TASR) – Rok 2022 bol z pohľadu predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavla Šajgalíka hybridný. Tento rok ovplyvnila život a činnosť v akadémii aj vojna na Ukrajine, zhodnotil Šajgalík v rozhovore pre TASR.

"Po ťažkom pandemickom roku žijeme niekoľko mesiacov relatívne voľne, vraciame sa do normálneho režimu. S tým súvisí atmosféra aj výsledky akadémie," uviedol predseda SAV. To, čo je podľa neho potešiteľné je, že ani pandemické roky ich nepribrzdili, neklesla im produktivita. Podľa neho boli tiež rovnako úspešní v európskych projektoch, neklesla ani medzinárodná spolupráca.

"Na druhej strane rok 2022 nás ovplyvnil vojnou na Ukrajine, čo do výraznej miery zasiahlo aj do života SAV. Každá negatívna situácia však môže mať v sebe niečo pozitívne," povedal. Do SAV prijali niekoľko zamestnancov z Ukrajiny, ktorí sú podľa slov Šajgalíka "prínosom pre inštitúciu".

Rok 2022 by nazval hybridným, pretože sa spamätávajú z postcovidových tráum a vchádzajú do ďalších. "Už sme si zvykli, že sa musíme naučiť žiť v kritických situáciách. Aj SAV sa preberá, preberá sa k normálu," uzavrel.