Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pamiatkový úrad vyhlásil výzvu na renováciu Múzea Červený Kláštor

Múzeum Červený Kláštor, archívne foto. Foto: TASR – Františe Iván

Priestor má po novom tiež poskytnúť miesto pre doškoľovacie aktivity zamestnancov PÚ, ako aj úplne prerobenú múzejnú expozíciu.

Bratislava 26. februára (TASR) – Zatraktívniť historickú pamiatku pre návštevníkov a pripomenúť niektoré z funkcií Kláštora kartuziánov, v ktorom sa aj varilo pivo a pripravovali produkty z liečivých bylín, je cieľom plánovanej obnovy Múzea Červený Kláštor. Pamiatkový úrad (PÚ) SR vyzval potenciálnych zhotoviteľov obnovy na predloženie ponúk.

"Projekt si kladie za cieľ 'znovuzrodenie' vybraných pôvodných dôležitých funkcií kláštora - výrobu piva a medoviny (kláštorný pivovar a fermentáreň medoviny), výrobu produktov z liečivých rastlín (Cypriánova lekáreň/manufaktúra), výchovno-vzdelávacie aktivity určené deťom (Kláštorná škola), poskytnutie priestoru pre hlbšiu a dlhšiu introspekciu a meditáciu bez významnejších zásahov civilizácie (Digital detox camp)," približuje PÚ vo výzve, ktorú zverejnili vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"Obnova a nová funkčná náplň časti kláštora má zabezpečiť schopnosť nielen udržať nadobudnutú podobu, ale aj generovať výnosy, ktoré by umožnili ďalej pokračovať v obnove kláštorného komplexu,“ dodali pamiatkari o projekte, týkajúcom sa národnej kultúrnej pamiatky (NKP).

Priestor má po novom tiež poskytnúť miesto pre doškoľovacie aktivity zamestnancov PÚ, ako aj úplne prerobenú múzejnú expozíciu zloženú z troch častí (Dejiny Červeného Kláštora, Mníšske rády na Slovensku a Dejiny pamiatkovej starostlivosti v SR).

Celková predpokladaná hodnota investície je 392.509 eur bez DPH, záujemcovia môžu predkladať ponuky do 25. marca 2021. Investícia je súčasťou projektu Červený Kláštor – znovuzrodený, ktorý získal podporu grantov EHP a Nórska.