Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Puchala pre EANA: Počas krízy sú miesto dlhých úvah nutné rozhodnutia

Na archívnej snímke generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Foto: TASR Jakub Kotian

Generálny riaditeľ TASR V. Puchala si myslí, že počas krízy bolo dôležité si v dôsledku väčšieho množstva informácií zachovať novinársku skepsu a kritický odstup.

Bern/Bratislava 29. júla (TASR) – Koronakríza so sebou priniesla strach z neznámeho i záplavu informácií z rôznych zdrojov. Novinári museli pracovať aj napriek obavám v čase, keď iní boli doma. Musia odlíšiť podstatné od nepodstatného a poskytnúť verejnosti len fakty z dobrých zdrojov. Manažéri zase musia vytvoriť prostredie, v ktorom sa obmedzia riziká na čo najnižšiu mieru. Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala to uviedol v rámci projektu Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) "EANA Top Voices". Generálny tajomník aliancie Alexandru Ion Giboi v rámci neho vyspovedal šéfov európskych tlačových agentúr v súvislosti s krízou, ktorá v uplynulom období poznačila aj mediálny svet.

"Mimoriadne udalosti zrýchľujú vývoj. Kríza je katalyzátor, bajpas vývoja. To, čo v bežnom živote trvá roky, v kríze urobíte za pár sekúnd. Nie je čas na dlhé úvahy, musíte robiť rozhodnutia. To, čo bolo včera nemožné, je dnes samozrejmé. Včerajší rekord je dnešná norma. To, čo bolo včera technologicky rizikové, je zrazu v plnej prevádzke a funkčné. Časom sa veci usadia na svojich pravých miestach," konštatoval Puchala.

V dôsledku koronakrízy podľa neho médiá museli - tak ako aj inde vo svete - i na Slovensku riešiť hneď niekoľko problémov: pokles príjmov, znižovanie počtu redaktorov, zánik niektorých menších médií a expanziu sociálnych sietí s reklamnými príjmami, ktoré mnohokrát šíria hoaxy. "Významne stúpol záujem o informácie, weby vyleteli v návštevnosti, postupne sa to vracia do štandardu," dodal generálny riaditeľ TASR.

Myslí si, že počas krízy bolo dôležité si v dôsledku väčšieho množstva informácií zachovať novinársku skepsu a kritický odstup. V zahraničnom servise bolo nevyhnutné dôsledne vyhodnocovať zdroje, pričom celkovo išlo o dosiahnutie balansu medzi dostatkom relevantných informácií a zbytočnou panikou.

Podľa Puchalu je momentálne nevyhnutné, aby agentúry "zdvíhali svoj hlas". "Je potrebné vzdelávať a hľadať na úrovni štátov a nadnárodnej úrovni modely, ktoré nebránia šíreniu informácií, ale regulujú šírenie hoaxov. Oceňujem hoaxové programy, ktoré má AFP či Reuters a ktoré ukazujú na informačné pasce sociálnych sietí. Nosičom pre informácie sa dnes už môže stať čokoľvek, ale obsah musí byť tvorený kvalifikovanými novinármi, ktorí majú nastavené štandardy a kritériá," uzavrel.

EANA, ktorej členom je aj TASR, je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.