Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Koronavírus na školách: Opatrenia v Púchove, Humennom aj v Bratislave

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Izolovaní budú aj všetci pedagogickí zamestnanci školy, ktorí boli v úzkom kontakte s konkrétnymi podozrivými žiakmi počas vyučovania v triedach.

Púchov 8. septembra (TASR) – V púchovskej Základnej škole Mládežnícka zavreli na pokyn hygienikov od utorka až do odvolania tri triedy. Dôvodom je podozrenie na ochorenie COVID-19. Škola o tom informovala na svojom profile na sociálnej sieti.

Izolovaní budú aj všetci pedagogickí zamestnanci školy, ktorí boli v úzkom kontakte s konkrétnymi podozrivými žiakmi počas vyučovania v triedach. V týchto triedach sa prechádza na dištančnú formu vzdelávania až do doby opätovného otvorenia tried podľa pokynov regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Preventívne budú všetci učitelia posielať úlohy všetkým žiakom dištančne, aj keď žiaci prezenčnej formy okrem žiakov zatvorených tried ich budú vypracovávať v škole,“ informuje škola na sociálnej sieti.



Základná škola Mirka Nešpora 2 v Prešove ostáva pre ochorenie COVID-19 zatvorená


Základná škola (ZŠ) Mirka Nešpora 2 v Prešove zostáva na základe nariadenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove a odporúčania krízového štábu zatvorená do 13. septembra. Dôvodom je výskyt ochorenia COVID-19. Počas jej uzatvorenia bude zrealizovaná dezinfekcia priestorov. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Školu zatvorili v piatok po tom, keď u jedného z pedagogických zamestnancov školy bolo potvrdené ochorenie COVID-19, o čom upovedomil riaditeľa školy. Následne boli testovaní ostatní zamestnanci.

"Bolo testovaných 64 zamestnancov školy na ochorenie COVID-19. Z toho 63 testov bolo negatívnych a jeden pozitívny. Podľa RÚVZ v Prešove budú testovaní aj žiaci z triedy, s ktorými bol pozitívne testovaný zamestnanec školy v kontakte," uviedol Tomek.

Vyučovanie bude dočasne prebiehať dištančnou formou. "Škola postupuje podľa vypracovaného krízového scenára a usmernenia v prípade prerušenia prezenčnej výučby, ktoré si vypracovala na základe dotazníka od rodičov a pripomienkovania pedagogických pracovníkov," vysvetlil Tomek.

Pre koronavírusu v humenskej škôlke zasadal krízový štáb


Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Pre potvrdenie nového koronavírusu u zamestnankyne materskej školy na Ulici dargovských hrdinov v Humennom zasadal v utorok ráno krízový štáb mesta. Ako o tom informuje Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu na internetovej stránke mesta, predškolské zariadenie zostane z rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva z preventívnych dôvodov zatvorené do piatka 11. septembra vrátane.

„Učiteľka do priameho kontaktu s deťmi neprišla, v piatok 28. augusta sa však zúčastnila na pracovnej porade v materskej škole," uviedol Škuba s tým, že zamestnankyňa o svojom pozitívnom výsledku testovania na ochorenie COVID-19 oboznámila riaditeľku MŠ v pondelok 7. septembra.

U ďalších zamestnancov sa od 28. augusta žiadne príznaky nového koronavírusu prejaviť nemali. Ako Škuba spresnil pre TASR, v zariadení pracuje spolu 19 zamestnancov a navštevuje ho spolu 108 detí. Na základe rozhodnutia RÚVZ, ktorý sa situáciou zaoberal v utorok ráno, budú všetky kontaktné osoby podrobené testom na ochorenie COVID-19 s tým, že do piatka budú známe aj výsledky testovania.

„Zo zasadnutia krízového štábu vzišlo, že objekty MŠ budú v stredu 9. septembra dôkladne dezinfikované," doplnil s tým, že meranie telesnej teploty sa opätovne zavedie na mestskom úrade, realizovať ho majú aj správa rekreačných a športových zariadení a tiež mestské kultúrne stredisko pred kultúrnymi podujatiami.

Koronavírusom sa nakazil aj študent Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave



V prípade pozitívneho testu u žiaka konzervatória rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, že spolužiaci infikovaného študenta ostanú doma a podrobia sa testom. BSK aj v tomto prípade operatívne zabezpečí dezinfekčné prostriedky na vydezinfikovanie celej budovy. "Všetci ostatní žiaci, učitelia, ako i ďalší zamestnanci pokračujú v normálnom režime, plán vyučovacieho procesu sa nemení," oznámila hovorkyňa kraja.

V Bratislave pribudli ďalšie školy, ktoré museli prijať karanténne opatrenia


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V Bratislave pribudli ďalšie školy, ktoré museli pre nový koronavírus prijať karanténne opatrenia. Týka sa to Súkromnej materskej školy na Kozej, jednej triedy v Súkromnej strednej športovej škole na M. C. Sklodowskej, žiakov prvého ročníka na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej na Gorazdovej a jednej triedy v Súkromnom gymnáziu na Českej. TASR o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

"Karanténne opatrenia spočívajú v domácej izolácii žiakov, pedagogického a ostatného personálu daného predškolského alebo školského zariadenia (školy či iba triedy), nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu a nutnosť aktívne monitorovať svoj zdravotný stav," spresnila hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

V prípade náhleho vzostupu aspoň jedného z príznakov ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla či dýchavičnosť, RÚVZ vyzýva bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára či záchrannú zdravotnú službu.