Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Korčok: Putin sa v prejave snažil legitimizovať vojenskú agresiu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SAS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf slovenskej diplomacie kategoricky odmietol, že by príčinou ruskej invázie boli prípravy Severoatlantickej aliancie (NATO) na vojenskú intervenciu proti Rusku v súvislosti s Krymom či Donbasom.

Bratislava 9. mája (TASR) - Pondelkový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina potvrdil základný problém celej agresie voči Ukrajine. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Základným problémom agresie voči Ukrajine je, že Rusko odmieta právo nášho suseda na nezávislosť, suverenitu a naďalej pošliapava základné princípy medzinárodného práva," zdôraznil Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie kategoricky odmietol, že by príčinou ruskej invázie boli prípravy Severoatlantickej aliancie (NATO) na vojenskú intervenciu proti Rusku v súvislosti s Krymom či Donbasom.

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) sedí na vojenskej prehliadke pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne na Červenom námestí v Moskve v pondelok 9. mája 2022.
Foto: TASR/AP


"Tieto tvrdenia sú opakovaným a neakceptovateľným pokusom legitimizovať vojenskú agresiu. Opätovne žiadam, aby Rusko skončilo nezmyselnú vojnu, za ktorú nesie plnú zodpovednosť, okamžite zastavilo vojenské operácie, stiahlo vojská z územia Ukrajiny a vytvorilo tak základné predpoklady pre mierové riešenie tohto konfliktu," vyhlásil minister Korčok.

Šéf Kremľa v pondelkovom prejave na Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva obhajoval inváziu na Ukrajinu. Tisíckam zhromaždených vojakov povedal, že ruské sily na Ukrajine pokračujú v boji proti nacizmu. Podľa neho Rusko spustilo nevyhnutný "preventívny úder". Vojenskú akciu zároveň označil za "jediné správne rozhodnutie".